субота, 17 травня 2008 09:53

У Зімбабве залякують людей, щоб вони не йшли на вибори

У Зімбабве з наближенням призначеного на 27 червня другого туру президентських виборів політичне насильство "виходить з-під контролю". Таку думку висловив посол США в Зімбабве Джеймс Макгі.

За його словами, посольство має в своєму розпорядженні підтверджені факти насильства і залякування відносно сотень прихильників опозиційного кандидата Моргана Цвангираї, і докази причетності до них держави.

Дипломат також зазначив, що при такому стані речей не можна розраховувати, що вибори будуть вільними і чесними.

Нагадаємо, що на виборах 29 березня лідер "Руху за демократичні зміни" Морган Цвангираї отримав більше голосів, ніж чинний президент Роберт Мугабе, який керує країною вже 28 років, проте, за офіційними даними виборчкома, не отримав половини.

Цвангираї каже, що результати були підтасовані, і він переміг вже в першому турі, проте погодився брати участь у новому раунді.

Слід зазначити, що результати першого туру президентських виборів оголосили тільки 2 травня - більш ніж через місяць з дня голосування.

Тим часом, в результаті проведених того ж дня парламентських виборів правляча партія ЗАНУ-ПФ вперше з часу падіння режиму білої меншини втратила перевагу в найвищому представницькому органі країни.

За даними Макгі, "багато людей було вбито, багато хто понівечений, багато хто вигнаний зі своїх будинків".

Він повідомив, що американські дипломати бачили тубільців із переламаними кінцівками, порізами і шрамами.

Також стало відомо, що під час прибуття у країну представників дипломатичних місій США, ЄС, Великобританії, Японії, Голландії і Танзанії посол особисто розмовляв з 80-річною жінкою, яка отримала удар сокирою по голові, тому що два її онука є активістами Руху за демократичні зміни. За словами постраждалих, разом з так званими "ветеранами війни за незалежність", у всьому цьому беруть участь армійські і поліцейські чини.

Також вони кажуть, що людей залякують і вимагають не ходити на вибори.

Проте офіційний представник партії Мугабе, Брайт Матонга стверджує: "уряд Зімбабве не підтримує насильства ні в якій формі і ні з чийого боку".

Крім цього урядова газета Herald у своїй статті звинуватила американського посла в спробах "демонізувати Зімбабве".

Роберт Мугабе, тим часом, визнав, що підсумки першого туру виборів стали для правлячої партії "катастрофою".

Тим часом, опозиційний кандидат зараз знаходиться за межами Зімбабве з міркувань безпеки, проте в неділю, 18 березня має намір виступити на мітингу своїх прихильників в місті Булавайо, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «У Зімбабве залякують людей, щоб вони не йшли на вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі