четвер, 12 грудня 2019 13:15

У Зеленського є бажання влаштувати авторитаризм в Україні - експерт

У Зеленського є бажання влаштувати авторитаризм в Україні - експерт
Ігор Коліушко: Сім схвалених 29 серпня законів про внесення змін до Конституції спрямовані на послаблення парламенту й посилення президента. Зеленський залякує депутатів розгоном. Це виглядає як підготовка до авторитаризму. Фото: Тарас Подолян

Від півроку діяльності президента Володимира Зеленського виникають тривожні відчуття.

Про це інтерв'ю журналу "Країна" говорить експерт з конституційного та адміністративного права Ігор Коліушко.

"Президент відповідає за зовнішню політику й оборону. Тут поки що нічого не досягнули. Поведінка глави держави викликає занепокоєння. Враження, що він, може й не свідомо, діє на користь Путіну. З тією ж "формулою Штайнмаєра", наприклад.

Президент - політичний лідер усієї влади. "Слуга народу" має більшість у Верховній Раді й може швидко ухвалювати ефективні рішення. Але щодалі, то більше грузне. На старті прийняли закони, частково підготовлені попередніми нардепами. Запасу вистачило на два місяці. У роботі над новими законопроектами не видно системи. Немає належної комунікації з науковцями та експертами громадського сектору. Є лише лозунги й обіцянки. Без пояснень - за рахунок чого", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тупиковий шлях" - експерт оцінив програму діяльності Кабінету міністрів

На його думку, уряд позвільняв держслужбовців, почав реорганізацію структур.

"Невідомо, чи вистачить потенціалу збудувати щось натомість. Виникає думка, чи не є все це планом довести, що Україна таки "failed state" (держава, що не вдалася. - Gazeta.ua), а Зеленський - маріонеткою.

Непокоїть популізм, постійне зважання на громадську думку. Сім схвалених 29 серпня законів про внесення змін до Конституції спрямовані на послаблення парламенту й посилення президента. Зеленський залякує депутатів розгоном. Це виглядає як підготовка до авторитаризму. Навряд його рейтинг протримається настільки, щоб встигнути сконцентрувати всю владу. Але наміри такі в його команди є", - додає Ігор Коліушко.

Повне інтерв'ю з Ігором Коліушком читайте у журналі "Країна" від 12 грудня.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського є бажання влаштувати авторитаризм в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі