четвер, 01 березня 2007 12:57

У Волгоградській лікарні на дітях таємно випробовували зарубіжні вакцини

Протягом декількох тижнів в недержавній лікарні у Волгоградській області Росії проводилися випробування зарубіжних вакцин на дітях.

У лікарні на замовленням англійської фармацевтичної фірми Glaxo Smith Klein дітям кололи препарат Varilrix проти вітряної віспи, вакцину Priorix-Tetra проти кору, епідемічного паротиту, краснухи і вітряної віспи.

Всього в дослідах були задіяні більше 100 дітей у віці від одного до двох років. Дільничні педіатри, нічого не знаючи про випробування, направляли ослаблених дітей на звичайні щеплення. Безкоштовність щеплень організатори пояснювали зарубіжною гуманітарною допомогою. При цьому в лікарню дітей привозили на безкоштовному таксі.

Батькам дітей в клініці пояснювали, що ця вакцина давно використовується (хоча на той момент вакцина в Росії не використовувалася) і з мінімальними побічними ефектами. Дані про очікувані побічні ефекти і доказ безпеки вакцини – якраз і були метою клінічних досліджень. Тому в експерименті могли брати участь тільки абсолютно здорові діти і за умови добровільної згоди батьків.

Скандал розгорівся тільки тоді, коли у однієї з дівчаток, яким робили уколи, почалися проблеми із здоров"ям. При перевірці обласна прокуратура виявила, що нездужання спостерігаються не тільки в неї, але в інших дітей також.

Розглянувши заяви батьків, обласна прокуратура передала справу до Центрального суду Волгограду, який на початку лютого ухвалив жорстке рішення. Недержавну клініку закрили.

Пізніше слідство встановило, що дітям робили щеплення, виконуючи умови договору про виконання робіт з клінічного дослідження, укладеного між цією медичною установою і Glaxo Smith Klein.

Залізнична лікарня взяла на себе зобов"язання провести клінічне дослідження вакцин, а натомість заступник головного лікаря лікарні отримала від бельгійської компанії 50 тисяч доларів.

Тепер діти, яким вводили досліджувані препарати, протягом 10 років знаходитимуться під наглядом, пише Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Волгоградській лікарні на дітях таємно випробовували зарубіжні вакцини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі