Ексклюзиви
неділя, 25 листопада 2012 08:54

У Вінниці спалили прапор комуністів
16

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

24 листопада у Вінниці близько сотні людей пройшли пам'ятною ходою від "Вежі" у сквері Козицького, вздовж центральною вулицею Соборною.

"Ця акція для того, щоб попередити теперішнє і майбутнє покоління, та знищити комунізм, який нищив наш народ в ті страшні роки. Комуністи можуть повернутися до влади і робити те саме з нашими дітьми, - каже вінничанин Альберт Яременко, 72 роки. – Завдяки таким акціями наші діти, внуки, правнуки, будуть знати і пам'ятати історію своїх предків. Тому не допустять такої поведінки із собою."

Люди йшли мовчки, в руках несли запалені свічки, пшеничні колоски, вінки та плакати із написами: "Голодомори-геноциди в Україні 1921-1923, 1932-1933, 19461947 рр. пам"ятаємо", "Комунізм ще не покарано", "Голодомор – геноцид 1932-1933 рр. Москва, Ізраїль покайтеся".

"В мене брат помер в голодомор 46-го року, йому було всього 3,5 роки, - розповідає Яременко. В руках несе велику та товсту книгу. – В цій книзі описано про всіх жертв тих часів на Вінниччині. Взяв її, щоб всі хто не вважає такі поминальні дні не вартим його уваги, побачили скільки людей і як страшно вмирали тоді."

Після покладання свічок та квітів біля хреста священник відспівав панахиду за загиблими.

"В мене в родині ніхто не помер в часи голодомору, але поставити свічку в цей день це по-людяному, - каже 17-річна Олена Слободянюк, із Вінниці. - Ті, хто сьогодні сюди прийшли цінують історію своєї країни, а не чхнувши на все заклали ногу на ногу і лежать перед телевізором, що дуже притамане більшості. Наче, а мене не зачепило, то і слава Богу."

Перед натовпом по черзі виступили представники партій "Свободи", "Батьківщини", Козацького полку імені Івана Богуна, які є організаторами акції.

"Моя бабуся ховала кусок хліба до останнього дня свого життя на випадок, якщо знов буде голодомор, - каже представник "Свободи" Володимир Базелюк, 30 років. -В кожному селі досі стоїть той комуністичний чурбан, який нищив український народ, а люди їм зараз ще й квіти на 9 травня носять."

Біля нього двоє чоловіків тримають плакат із фотографіями головних організаторів голодомору. Базелюк пропонуює підпалити плакат. Той не горить.

"Хочуть ше жити чи шо,- говорять у натовпі. – Нічо зараз ми їм поможемо вмерти!"

Підносять газети та свічки аби розпалити. Виносять прапор комуністів теж спалюють. Натовп в один голос вигукує: "Смерть ворогам".

"Нехай влада змінить назви вулиць, які ще досі носять ім"я винищувачів українців, - зачитує резолюцію Базелюк. – І нехай Росія вибачиться перед нашим народом за скоєний тоді злочин. Якщо ви підтримуєте нас у цих вимогах, то дану резолюцію я подам до розгляду на сесії міської ради."

Учасники поминальної акції одноголосно підтримали

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці спалили прапор комуністів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути