середа, 29 серпня 2007 08:27

У Венеції відкривається 64-й кінофестиваль

Венеційський міжнародний кінофестиваль в 64-й раз відкривається в середу в Палаці кіно на Лідо.

Цього року в конкурсі бере участь 22 картини, зокрема - фільм Нікіти Міхалкова "12", рімейк класичної стрічки Сіднея Люмета "Дванадцять розгніваних чоловіків".

У Італії Міхалкова люблять з часів "Очей чорних" (1987), де головну роль зіграв Марчелло Мастроянні. Везло режисерові і на Венеціанському фестивалі: у 1991 році йому дістався головний приз, "Золотий лев", за "Ургу".

Правда, цього року конкуренти будуть дуже сильні: у конкурсній програмі - "Гра навиліт" Кеннета Брана, "До друку" Брайана Де Пальми, "Нічний дозор" Пітера Грінуея (назва фільму посилає до картини Рембрандта), "Любов Астрєї і Селадона" Еріка Ромера, "Це вільний світ" Кена Лоуча,  "Порочний зв"язок"  Чи Енга, "Мене там немає" Тодда Хейнса.

Відкриється фестиваль фільмом молодого англійця Джо Райта "Спокутування" за однойменним романом Іена Макьюена, де зіграли Кіра Найтлі, Джеймс МакЕвой, Ромола Гараї і Ванесса Редгрейв. 35-річний Райт відомий перш за все "Гордістю та упередженню" з Кірою Найтлі (2005).

На честь ювілею (цього року  найстарішому в світі кінофестивалю, заснованому в 1932 році, при Муссоліні, виконується 75 років) у Венеції буде виключно представницьке і строге жюрі, складене суцільно з режисерів. Очолить його Чжан Імоу з Китаю ("Прокляття золотої квітки", "Будинок кинджалів, що літають", "Герой"), який, крім іншого, відомий тим, що отримав за свою кар"єру рекордну кількість венеціанських левів, - два золотих (у 1992 році за "Історію Кью Дзю" і в 1999 році за "Ні на один менше"), а також одного срібного, за "Червоні ліхтарі" (1991).

Разом з Імоу, конкурсні фільми судитимуть відома своїми еротичними картинами Катрін Брейя; новозеландка Джейн Кемпіон, чиє "Піаніно" було удостоєне трьох "Оскара", а "Ангел за моїм столом" отримав в 1990 році гран-прі венеціанського жюрі; італієць Еммануеле Кріалезе, що заробив минулого року "Срібного лева" за "Новий мир"; мексиканець Алехандро Гонсалес Іньярріту ("Вавілон", "21 грам", "Сука любов"); турок Ферзан Оспетек ("Вікно навпроти", "Сатурн"), що працює в Італії, і голландець Пол Верхувен.

Позаконкурсна програма також вельми представницька: крім фільму закриття фестивалю - "Кровні брати" китайського режисера Алекси Тана, - в ній беруть участь "Мрія Кассандри" Вуді Аллена, "Банзай, режисер" Такеши Китано, "Дівчина, що розрізає надвоє" Клода Шаброля і "Крістофор Колумб: загадка" кінопатріарха Мануеля Олівейри.

Нарешті, велику увагу кінокритиків привертає спеціальна програма "Таємна історія італійського кіно", присвячена спагетті-вестернам: фільми для неї підбирав Квентін Тарантіно. З цієї нагоди буде урочисто представлена відреставрована копія класичного фільму Серджо Леоні - "За жменю доларів".

Вручатимуться і інші спеціальні премії: Тім Бартон 5 вересня отримає з рук Джоні Деппа Золотого лева за кінокар"єру, а Бернардо Бертолуччи стане володарем ювілейного лева, присвяченого 75-летию фестивалю.

Крім того, цього року вперше вручатиметься "Блакитний лев" - за краще освітлення гомосексуальної тематики.

Переможці стануть відомі 8 вересня, в день закриття фестивалю, передає РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «У Венеції відкривається 64-й кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі