середа, 21 травня 2008 18:55

У Великій Британії оголошено конкурс на першу в історії назву для айсберга

Британський Інститут полярних досліджень Скотта (Scott Polar Research Іnstіtute, SPRІ), що працює на базі Кембриджського університету (Велика Британія), оголосив дитячий конкурс на кращу назву для гігантського антарктичного айсберга.

Айсберг розміром близько 3200 квадратних кілометрів у цей час відомий під кодовою назвою C19A. У конкурсі, що розпочнеться 22 травня, можуть взяти участь діти у віці від 3 до 12 років. Суддею конкурсу виступить дитяча письменниця Жаклін Уїлсон (Jacquelіne Wіlson).

Айсберг C19A виник у травні 2002 року, відпавши від Льодового шельфу Росса. Спочатку його розмір досягав 6400 квадратних кілометрів, але потім айсберг зменшився. Айсберги таких габаритів виникають кожні три-п"ять років, і вчені стежать за ними для кращого розуміння кліматичних змін на планеті. За словами директора SPRІ Джуліана Даудсуелла (Julіan Dowdeswell), гігантські айсберги добре помітні й тому не становлять небезпеки для судів.

Раніше в історії айсберги ніколи не мали персонального ім"я - вони відомі тільки за порядковими номерами і координатами. Обрана на конкурсі назва повинна бути затверджена Національним льодовим центром США, що веде спостереження за айсбергами з використанням супутників. Переможець конкурсу, якого назвуть 30 травня, буде одержувати інформацію про пересування нинішнього C19A в антарктичних водах і його знімки, зроблені з космосу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії оголошено конкурс на першу в історії назву для айсберга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі