пʼятниця, 08 лютого 2008 11:01

У Великій Британії можуть прийняти закони шаріату

У четвер архієпископ КентерберійськийРоуен Уїльямс повідомив, що вважає ухвалення законів шаріату у Великій Британії неминучим. На думку глави Англіканської церкви, подібне рішення допоможе зберегти стабільність у суспільстві.

Архієпископ вважає, що мусульмани повинні мати можливість вирішувати свої сімейні або фінансові питання у суді, який визнає закони шаріату. Уїльямс стверджує, що закони Великої Британії "пристосувалися" до думки католиків, які різко критикують аборти. Крім того, в країні вже діють ортодоксальні єврейські суди.

Архієпископ стверджує, що британське суспільство зможе знайти шляхи співвіднести ісламську мораль із законом, як вже відбулося  з іншими релігіями. Необхідно запобігти такому розвитку подій, коли мусульмани будуть змушені вибирати між відданістю релігії і відданістю закону, говорить Уїльямс.

Уїльямс наголосив, що він у жодному разі не має на увазі, що особисті права людини як послідовника тієї чи іншої релігії ставитимуться вище за її права як громадянина Великої Британії.

Глава Англіканської церкви вважає, що більшості людей необхідно по-новому поглянути на закони ісламу. "Жодна людина при повному розумі не захоче бачити у своїй країні прояви негуманності, які у багатьох асоціюються з ісламом: тілесні покарання або жорстоке ставлення до жінок", - говорить архієпископ.

На думку Уїльямса "легалізація" законів шаріату дозволить уникнути ситуації, коли представники ісламської діаспори вирішують спірні питання в приватному порядку, керуючись своїми уявленнями про закон.

На питання про те, як ухвалення законів шаріату відіб"ється на дотриманні прав людини, Уїльямс відповів, що не слід вважати будь яку систему неспроможною щодо дотримання прав людини лише тому, що ми не до кінця розуміємо її.

Глава організації "Рамадан" Мохаммед Сафік схвалює позицію архієпископа Кентерберійського і сподівається, що британський уряд надасть мусульманам "можливі зручності", повідомляє BBC News.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії можуть прийняти закони шаріату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі