середа, 03 грудня 2008 10:51

У Ющенка хочуть перевести депозити людей з доларів у гривню

У Ющенка хочуть перевести депозити людей з доларів у гривню
У Секретаріаті Президента обговорюється ідея примусового переходу всіх доларових внесків населення у гривню. За ради порятунку економіки влада готова пожертвувати накопиченнями громадян.

На останньому засіданні банкірів в Національному банку перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак обговорював з фінансистами питання конвертації всіх доларових внесків і кредитів у гривню. Про це повідомив Газете 24 один з членів Ради НБУ, що приймав участь у засіданні. При цьому чиновник не повідомив, по якому курсу і коли може пройти така примусова експропріація заощаджень і заміна боргів.

Зараз в Україні, згідно з офіційними даними, близько 27 млн. депозитних рахунків громадян. 42% всіх внесків люди зберігають у валюті, найчастіше – в доларах, рідше – в євро. Від долара залежать і люди, які знімають житло, – господарі найчастіше саме в американській валюті приймають орендні платежі. Україна фактично бівалютна країна – це заважає розвитку економіки і не дає можливості зробити гривню конвертованою валютою, вважають супротивники використання доларів в Україні. Проте примусовий перехід всіх заощаджень у національну валюту призведе до масових позовів проти банків і проти уряду.

Один з прихильників повного виключення долара з фінансової системи країни – голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гріджук. На його думку, якщо перехід внесків і робити, то дуже акуратно, так, щоб це не викликало паніки і враження, що держава хоче обікрасти людей.

"Є різні варіанти вирішення проблеми доларизації економіки. Перший варіант – поступово відмовитися від валютних внесків і кредитів. Зафіксувати всі валютні внески і кредити на певну дату і після цього видавати і приймати тільки гривню. Нехай люди потримають валюту будинку в пакетах – місяць, другий, третій, якщо вона не приноситиме прибутку, ніхто її дома не триматиме", – вважає банкір. Інший варіант – примусовий перехід старих внесків у національну валюту. Подібний сценарій був здійснений в Аргентині в 2002 р. і призвів до вуличних безладів.
Зараз ви читаєте новину «У Ющенка хочуть перевести депозити людей з доларів у гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі