пʼятниця, 26 вересня 2008 12:15

У Туркменії прийняли нову Конституцію

26 вересня на засіданні Народної ради Туркменії (Халк Маслахати) була прийнята нова редакція основного закону, повідомляє РІА Новости.

Основною відмінністю нової конституції від старої (прийнятою на початку 1990-х років, під час правління Сапармурата Ніязова) стало скасування одного з найвищих органів влади - власне Народної ради.

Цей орган формувався з чиновників різних рівнів, депутатів і представників громадських організацій. У нього входили 2507 чоловік. Колишній президент Туркменії Сапармурат Ніязов був беззмінним головою Халк Маслахаті, після смерті Ніязова координувати роботу Народної ради став новий глава республіки Гурбангули Бердимухаммедов.

За старою Конституцією, Халк Маслахаті мав значні повноваження, зокрема, він міг приймати поправки до основного закону, формувати ЦВК і призначати вибори і референдуми, вирішувати питання про зміну державного кордону і адміністративно-територіального поділу країни. Тепер ці повноваження розподілені між президентом і парламентом (Меджлісом).

Туркменські власті пояснили прийняття нової Конституції "багаточисельними зверненнями, що поступили від громадян". Спостерігачі тим часом пов"язують зміну основного закону з наміром глави республіки сконцентрувати владу в своїх руках.
Зараз ви читаєте новину «У Туркменії прийняли нову Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі