понеділок, 29 серпня 2011 17:27

У Тернополі відкрили Алею зірок
5

Фото: ФОТО: Олена Дзік

На них зобразили квітки та колючки терна і вписали імена відомих тернополян –художника Івана Марчука, співака Анатолія Горчинського, поета Бориса Демківа та громадського діяча Ігоря Герети.

Алею зірок урочисто відкрили на День міста 28 серпня. На відкриття запросили родичів вписаних на алеї митців. Їм вручили сертифікати на ці зірки.

Як розповів Gazeta.ua начальник міського управління культури Олександр Смик, над проектом працювали один місяць.

"Зробили бронзові плити розміром 47,5 на 47,5 см. Матеріал вибрали не випадково. Бронза – це благородний метал. У всьому світі його використовують для пам'ятників і монументальних споруд. Можна було б іще із золота їх відливати. Але на це не вистачило б коштів", - сказав він.

На проект міська рада виділила 30 тисяч гривень. Виконував замовлення тернопільський скульптор Дмитро Пилип'як.

Троє із увіковічених у бронзі відомих тернополян уже померли. Живий лише Іван Марчук.

"Ми робили цю Алею не тільки для живих, мертвих і ненароджених. Ідея була вибрати саме найвидатніших тернополян. Хто не знає картин Марчука чи пісень Горчинського? Герета і Демків є більш локальними, відомими у нашому краї. Але це люди, які прославляли місто. І завдяки цій алеї про них дізнаються туристи, будуть розказувати екскурсоводи. Адже така алея є цікавим туристичним фактором", - наголосив Олександр Іванович.

За словами Смика, згодом уся вулиця перетвориться на Алею зірок.

"Поки що по одній частині вулиці Сагайдачного їздять машини. Але треба дивитися на перспективу. Уся вулиця має стати Алеєю зірок. Хто б не прийшов до влади, встановить нові одну-дві зірки".

 

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі відкрили Алею зірок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі