неділя, 22 серпня 2010 17:55

У Тернополі Соломії Крушельницькій відкрили перший пам"ятник (ФОТО)
12

22 Серпня в Тернополі відкрили перший у світі пам"ятник Соломії Крушельницькій, що зображає співачку у повен ріст.

Перед урочистістю постамент скульптури прикрасили букетами з надписами міст, де жила та гастролювала оперна прима.

Перше слово біля нововідкритого пам"ятника виголосив внучатий племінник Крушельницької композитор зі Львова Мирослав Скорик.

"Встановлення пам"ятника в Тернополі, я вважаю фіналом відновлення справедливості, стосовно постаті Соломії Крушельницької. Адже, як не парадоксально, будучи відомою на весь світ оперною співачкою, після повернення на батьківщину, вона зазнавала утисків. Її вважали італійкою, в той час як в Італії її за свою також не сприймали", - зазначив композитор.

Шість років тому Мирослав Скорик у Тернополі взяв участь у першому благодійному концерті, метою якого було збір коштів на встановлення скульптури Крушельницькій. Відтоді такі благодійні концерти проходили періодично. Врешті потрібної суми ініціатори пам"ятника так і не назбирали – її виділили з міського бюджету. На встановлення скульптури та благоустрій площі біля неї пішло близько двох мільйонів гривень. Це перший пам"ятник в області вилитий з цілісної бронзи. Над скульптурою працювали львівські майстри — Володимир Стасюк та брати Андрій та Володимир Сухорські.

"Найбільшу проблему в роботі мали з головою пам"ятника. З першого разу взагалі виливка, через технологічний прорахунок не вдалася. Все вже було готове, а голови не було. Прийшлося заливати її заново. На щастя все вдалося" , — розповів Gazeta.ua Андрій Сухорський.

Нагадаємо у Тернополі 1883 року відбувся перший виступ Соломії Крушельницької. Вона народилася в Бучацькому районі Тернопільської області, пізніше жила під Тернополем. Стала всесвітньо відомою. Гастролювала в Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипті, Аргентині, Чилі.

Зазначимо, що в Україні також продовжують споруджувати пам'ятники вождям СРСР. Так 9 травня 2011 року в Одесі планують відкрити пам'ятник Сталіну.

До цього Одеська обласна організація КПУ планувала відкрити його до дня народження генсека ЦК КПРС у листопаді, але вирішили перенести дату, щоб установка пам'ятника Сталіну не розглядалася як політична акція напередодні виборів.

Нагадаємо, що пам"ятник Сталіну встановлений у Запоріжжі.
Зараз ви читаєте новину «У Тернополі Соломії Крушельницькій відкрили перший пам"ятник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі