пʼятниця, 07 вересня 2007 11:39

У Ташкенті вбили відомого російського режисера

Театральна Росія ще не опам"яталася від сумної звістки про раптову смерть драматурга Олексія Казанцева, а учора вночі прес-служба всесвітньо відомого ташкентського театру "Ільхом" розповсюдила страхітливу новину: убито творця "Ільхома" Марка Вайля. Проти режисера здійснений цілеспрямований, заздалегідь заготовлений злочин. Близько 11-ї години ночі вчора, 6 вересня, Марк Вайль повертався додому після останньої репетиції п"єси Есхіла "Орестея" (прем"єра повинна була відбутися сьогодні, 7 вересня).

У під"їзді будинку його вже чекали двоє невідомих у чорних бейсболках і майках. Вони нанесли режисерові декілька ножових поранень у живіт і удари по голові. Смертельно пораненого Марка Вайля відвезли до лікарні, де він через деякий час помер на операційному столі під ножем хірурга.

Театр "Ільхом" і Марк Вайль – це жива легенда пострадянської і радянської театральної культури, єдиний всесвітньо відомий театр із Середньої Азії, перша в СРСР недержавна театральне утворення.

Вихідці з театру "Ільхом" – це нині столичний актор театру і кіно Віктор Вержбицький, кліпмейкер і режисер Тімур Бекмамбетов, режисер Бахтієр Худойназаров.

"Ільхом" був театром, де нерідко йшли спектаклі з явним, відверто гомосексуальним змістом. Марк Вайль, особливо останніми роками, віддавав належне гомоеротичній естетиці в театрі.

Театр "Ільхом" завжди ставили в приклад, коли говорили про відсутність цензури в Узбекистані. Саме благополучне 30-річне існування театру з явним гомосексуальним ухилом усередині ісламської країни було нонсенсом. Ймовірно, останніми роками щасливий збіг обставин зійшов нанівець – в Узбекистані знайшлися сили, охочі перешкодити "неправильному" театру.

Убивство керівника театру "Ільхом" може найістотнішим чином вплинути на зміну культурного клімату в Узбекистані і Середній Азії взагалі. "Ільхом" був не просто театром, але культурним центром російської культури. Він регулярно проводив власні фестивалі, режисерські лабораторії, майстер-класи, зустрічі, читання п"єс. Фізичне знищення Марка Вайля – головного пасіонарія регіону – може означати загибель недержавної незалежної російської культури в Ташкенті й за його межами. Саме тому це безумовно політичне вбивство.

Ільхомівці вирішили, що прем"єру античної трагедії Есхіла "Орестея" сьогодні, 7 вересня, вони зіграють не зважаючи ні на що, повідомляє Взгляд.

Зараз ви читаєте новину «У Ташкенті вбили відомого російського режисера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі