понеділок, 23 серпня 2010 18:17

У таборі "Чота крилатих" навчають літати

У таборі "Чота крилатих" навчають літати

У селі Луквиця Богородчанського району Івано-Франківської області проходить крайовий летунський табір "Чота крилатих". Основним спрямуванням цього табору є розвиток та популяризація авіації серед молоді.

Його вже десятий рік поспіль організовують пластуни. У їхньому розпорядженні кілька парапланів, дельтапланів та паратрайк. Але перед цим - тритижневі авіаційні курси і спеціальний твір. За допомогою письмових тестів перевіряють інтелектуальні здібності майбутнього пілота. Адже в авіації випадкових людей немає.

Як розповів Gazeta.ua комендант табору Микола Яриновський, у "Чота крилатих" є кілька парапланів, дельтаплани і навіть паратрайк. Наявність таких крил – задоволення не з дешевих. Ціна одного – більше тисячі євро. Їх пластуни купили своїми силами.

Навчання тут безкоштовне. Для польоту на кожного виділено майже двадцять льотних годин. Такому, кажуть пластуни, їм могли б позаздрити навіть професійні пілоти.

У Луквиці розташоване 300-метрове летовище, яке ловить вітри з усіх боків.

Тут пластуни з Івано-Франківська та Львова і Тернополя проходять спеціальний відбір. Далі - кількатижневі навчання. Відчайдух навчають основам аеродинаміки і парапланеризму. Історії української авіації і навіть будови літальних апаратів. Щодня тут відбуваються кількагодинні інструктажі з техніки польотів та приземлення.

"У нас є випадки, що через цей табір вступали в авіаційні університети для того, щоб продовжувати своє навчання в літунстві. А також згодом , навчившись і закінчивши університет, уже приїжджають до нас на табір інструкторами.", - каже Яриновський.

Представники різних областей України після завершення таборування стануть інструкторами з летунства у своїх пластових організаціях.

Особливістю пластового літа в цьому році є те, що в таборах беруть участь не лише представники різних областей, а й діти з діаспори, зокрема Польщі.

Загалом оздоровленням у пластових таборах буде охоплено півтора тисячі осіб.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У таборі "Чота крилатих" навчають літати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі