середа, 11 червня 2008 14:06

У Швейцарії реабілітували "останню відьму Європи", страчену 226 років тому

Після довгих роздумів влада Швейцарії все ж таки погодилися на юридичну реабілітацію "останньої відьми" Ганни Гелді, яку страчено понад два століття тому за звинуваченням в чаклунстві, повідомила газета "Трібюн де Женев".

Згідно газетної публікації, Держрада кантони Гларус напередодні 226-ліття страти затвердила рішення про реабілітацію Гелді, прийняту місцевим парламентом в листопаді минулого року. Таким чином, влада визнала юридичну помилку, в результаті якої 48-річна жінка була безвинно засуджена і обезголовлена на пласі 13 червня 1782 року, повідомляє РИА "Новости".

Як виявляється з архівних документів, Гелді працювала служницею в будинку судді і політика Йоханнеса Чуді. Передбачається, що вона була коханкою господаря, який мав дружину і дітей, і в якийсь момент погрозила розголосити їх стосунки. У відповідь Чудь звинуватив служницю в спробі винищити його дітей за допомогою чаклунства.

Після довгих допитів і тортур жінку визнали винною в "злочинній змові з сатанинськими силами" і стратили за вироком суду.

Історія Гелді була використана в двох романах, фільмі і документальному фільмі ВВС. Цього року було відкрито музей Ганни Гелді і установлено фонд, який носить її ім"я і який ставить за мету боротьбу з судовою несправедливістю і захист прав меншин і свободи друку.

Проте не дивлячись на резонанс цієї справи, Євангелістська церква Гларуса і місцева влада відмовляються приносити офіційні вибачення.

Історія страти відьом

- Елін і Хорснес було страчено в 1611 році в Швеції. Вважається, що вона була коханкою мисливця на відьом, який і звинуватив її.

- У 1324 році в Ірландії четвертий чоловік леді Еліс Кайтер захворів і звинуватив її в застосуванні чаклунства для вбивства трьох її попередніх чоловіків. Вона переконала лорда-канцлера скасувати рішення про арешт, але її служницю спалили живцем за співучасть.

- Ганну Болейн звинуватили в чаклунстві після того, як Генріх VIII заявив, що вона причаклувала його. Її обезголовили в 1536 році.

- Салемські процеси проти відьом в Массачусетсі в 1690-х роках завершилися повішенням 19 чоловіків і жінок, які сьогодні вважаються жертвами параної і ревнощів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Швейцарії реабілітували "останню відьму Європи", страчену 226 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі