неділя, 30 листопада 2008 15:31

У Швейцарії проходить референдум по легалізації героїну в спецклініках

У Швейцарії сьогодні проходить референдум про легалізацію героїну в спеціалізованих лікувальних центрах для наркоманів. Програма роздачі безкоштовних наркотиків діє в Швейцарії з 1994 р., вона була схвалена парламентом країни і користується підтримкою населення. Проте, згідно з Конституцією Швейцарії, затвердження програми на постійній основі вимагає схвалення на загальнонаціональному референдумі.

У Швейцарії діють 23 спеціалізованих клініки, в яких на лікуванні знаходяться майже 1,3 тис. наркоманів, залежних від "жорстких" наркотиків. Їм видаються строго відміряні дози героїну, які не можуть привести до передозування. На думку швейцарської влади і незалежних експертів, програма довела свою ефективність: у країні знизилася кількість злочинів, пов"язаних з наркотиками, багато наркозалежних хворих змогли успішно соціалізуватися.

За даними соціологічних досліджень, більше 60% жителів Швейцарії підтримують суперечливу програму. Інші країни уважно вивчають досвід Швейцарії. Проте проти швейцарської програми полегшення життю наркоманів виступають відповідні відомства в Сполучених Штатах і в Організації Об"єднаних Націй, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «У Швейцарії проходить референдум по легалізації героїну в спецклініках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі