понеділок, 04 лютого 2008 13:38

У Швеції дороги посипають сіллю з цукром, щоб не іржавіли автомобілі

У Швеції дороги посипають незвичайною сумішшю - дорожньою сіллю з цукром. Ця суміш, на думку експертів, уповільнює ржавіння автомобіля на 50% і зменшує попадання в природу важких металів, що знаходяться в дорожній солі, повідомляє шведська газета "Нюа Вермландс-Тіднінген".

Крім того, сіль з цукром довше лежить на дорогах, і вони при цьому швидше висихають, повідомляє газета з посиланням на експертів дорожнього управління Швеції, які протягом трьох останніх зим тестують згадану суміш на дорогах західної провінції Вермланд.

"Тепер нам не доводиться виїжджати і обслуговувати дорогі по кілька разів", - цитує керівника проекту РІА "Новости".

Проект дорожнього управління Швеції зіткнувся, проте, з деякими проблемами. Одна з них полягає в тому, що цукор у шість разів дорожче солі. Управління поки не може імпортувати промисловий цукор, тому використовується звичайний, харчовий.

Інша проблема викликана поведінкою диких тварин. Поласувати як дорожньою сіллю, так і цукром люблять, зокрема, лосі, що мешкають у місцевих лісах. Тому в дорожню суміш учені зараз додають хвойний екстракт. Лосям не подобається його запах і в дорожньому управлінні Швеції сподіваються таким чином утримати тварин подалі від доріг, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «У Швеції дороги посипають сіллю з цукром, щоб не іржавіли автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі