понеділок, 14 березня 2016 18:41

У столиці Норвегії відкрилась перша українська школа, де навчатимуть за програмою Міносвіти

У столиці Норвегії відкрилась перша українська школа, де навчатимуть за програмою Міносвіти
НА ФОТО: Учитель Ніна Хаген проводить урок в українській школі "Еллісів" в Осло, Норвегія.

В Осло відкрилась перша в Норвегії українська школа. У закладі навчатимуть дітей від 5 до 17 років. Навчання вестимуть за програмами Міністерства освіти України. Заклад заснувала ініціативна група батьків і вчителів.

Школа має назву Українська школа "Еллісів" - на честь доньки Ярослава Мудрого Єлизавети Ярославни. Так норвежці називали свою королеву — Еллісів.

"Ми запрошуємо всіх дітей, народжених за межами України. Дехто з них вивчив українські літери та вміє трішки читати, але далі цього не пішло. Це соромно, але на сьогодні норвезькі українці 10-12 років не в змозі зв'язно сформулювати три-чотири речення українською. З цим наші батьки не хочуть миритися, адже знають, що без вільного володіння мовою їхні діти вже не будуть себе ідентифікувати українцями", - розповіла Ніна Хаген, відповідальна за навчально-методичну роботу школи.
Заняття в школі проходитимуть щосуботи. Триватимуть три години. Школа "Еллісів" - це позанавчальний заклад. Тобто всі учні отримують норвезьку освіту, але додатково здобувають українські знання в цій школі.
Для малюків, крім читання та письма, планують викладати українознавство, природознавство та математику. Для учнів старших класів — предмети, що відповідають їхньому рівню в українській школі.
"Ми дуже раді, що до нас долучилися не тільки українські вчителі початкових класів, а й учителі-предметники. Наше завдання – задовольнити вимоги батьків, показати результат. Сподіваємося, що скоро до нас долучиться більше україномовних сімей, які мешкають в Норвегії. Ми також із задоволенням відкриємо підготовчу групу. Також у найближчих планах – створити перші в Норвегїї курси української для дорослих", - наголосила Ніна Хаген.
При школі працює осередок Українського Пласту.

"А це означає цілу годину сповнену ігор, пісень, майстер-класів, цікавих розповідей про історію рідної землі, українські традиції", - додала вчителька.

Школа запрошує до співпраці МЗС, Посольство України в Норвегії та меценатів. Заклад потребує постійного приміщення, обладнання та підручників. Адже наразі книги роздруковують з інтернету та замовляють з України.

Зараз ви читаєте новину «У столиці Норвегії відкрилась перша українська школа, де навчатимуть за програмою Міносвіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі