середа, 12 листопада 2008 16:28

У США знайшли вихід з кризи

Проблеми з екологією, зростання цін на енергоресурси і вже економічна криза - американські учені з LosAlamosNationalLaboratory (штат Нью-Мексікоа) знайшли спосіб подолати всі ці напасті, відмовившись від дорогої електрики, що виробляється ГЕС і АЕС.

Група інженерів на чолі Отісом Петерсоном розробила мініатюрні підземні атомні електростанції, здатні в майбутньому забезпечити енергією до 20 тисяч будинків, причому як в крупних мегаполісах, так і в невеликих населені пунктах, повідомляє "Newsru.com".

За розмірами Міні-АЕС співставна із звичайним сміттєвим баком - півтора метри у висоту. До того ж, модуль можна зберігати під землею. Джон Діл, глава компанії HyperionPowerGeneration, що займається розвитком цього проекту, вважає, що якщо новинка приживеться, то зовсім скоро вартість одного кіловата енергії можна буде понизити до 10 центів.

Важливою особливістю таких установок є відсутність в конструкції рухомих елементів, що робить їх більш-менш надійними. Одного заряду реактора Міні-АЕС вистачає приблизно на 7 - 10 років. Після п"яти років використання реактора АЕС виділяє кількість відходів розміром з м"ячик для бейсболу. Звичайно, ключовий параметр в цьому проекті - безпека, інакше, ніхто не захоче, щоб у нього на задньому дворику був закопаний атомний реактор.

Сьогодні розробники вже отримали більше сотні попередніх замовлень на свою продукцію. Перший з них поступив з Чехії. В найближчому майбутньому Hyperion планує побудувати 3 фабрики. Мета компанії - продати 4000 модулів за 10 років, починаючи з 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «У США знайшли вихід з кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі