понеділок, 01 березня 2010 19:02

У США ввели в дію нову систему попередження про цунамі

У США ввели в дію нову систему попередження про цунамі

На минулому тижні в США ввели в дію систему попередження та спостереження за цунамі в Тихому океані. Нові сейсмічні станції об"єднані єдиною мережею кабелів, що дозволяє передавати інформацію про збурення земної кори та підводні виверження швидше ніж раніше.

Землетрус біля берегів Чилі став одним з найсильніших за останні 20 років. Його магнітуда складала 8,8 балів за шкалою Ріхтера. Одразу на станції поблизу Галапагоських островів спрацювала система стеження, яка зафіксувала збурення і передала інформацію про можливе цунамі на всі острови Тихого океану.

Голова Геологічної служби спостереження США Костас Сунолакіс, заявив, що вже за півгодини всі країни регіону були попереджені та чекали ударної хвилі.

За словами науковця на розробку цієї системи попередження наштовхнуло цунамі в 2004 році. Тоді, через погане інформування про стихію людей не встигли евакуювати.

Та В"ячеслав Константинов з Київського інституту сейсмології, каже що цього разу потужної приливної хвилі не було.

"Це ще одна загадка. Землетрус був дуже сильний, а хвилі біля Японії досягли лише 1 метра. Тоді, як цунамі може підніматися до 20-30 метрів біля узбережжя".

Тут, можливо, спрацювала далека відстань від основних островів. А узбережжя Південної Америки дуже високе і тому не відчуло цунамі.

Зараз ви читаєте новину «У США ввели в дію нову систему попередження про цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі