четвер, 29 травня 2008 17:44

У США вважають, що Сирія володіє ще трьома ядерними об"єктами

США чинять тиск на ООН, домагаючись перевірок можливих ядерних об"єктів на території Сирії. Адміністрація Джорджа Буша дає зрозуміти, що ядерний реактор в Аль-Кибар, який було зруйновано 6 вересня минулого року ізраїльськими ВПС, міг бути далеко не єдиним, повідомляє NEWSru.co.il із посиланням на The Washington Post.

За даними газети, американські чиновники передали до МАГАТЕ відомості про, щонайменше, ще три ймовірних ядерних об"єкти на території Сирії. Наразі ведуться переговори з Дамаском про можливість інспекційних перевірок цих об"єктів. Не виключено, що ці три об"єкти були допоміжними структурами для обслуговування реактора в Аль-Кибар, пише американське видання з посиланням на власні джерела.

У керівництві США не дають ніяких коментарів з приводу трьох імовірних ядерних об"єктів у Сирії. Не повідомляється й про те, як їх було виявлено. Але у США та інших країнах Заходу не приховують свого інтересу з приводу того, звідки реактор в Аль-Кибар мав отримувати ядерне паливо. Так колишній інспектор ООН, що брав участь у перевірках ядерних об"єктів у Іраку, президент науково-дослідного Інституту з проблем безпеки Дейвід Олбрайт говорить, що реактор в Аль-Кибар був схожий на "автомобіль, у якого не було педалі газу".

За версією ЦРУ, реактор в Аль-Кибар, побудований за допомогою фахівців з КНДР, мав виробляти збройовий плутоній. На думку директора ЦРУ США Майкла Хейдена, Дамаск свідомо тягне час і розраховує надати інспекторам МАГАТЕ свідомо помилкову інформацію про об"єкти стратегічного значення.

Як повідомлялося раніше, МАГАТЕ домоглося від сирійської влади згоди на огляд об"єкту, знищеного у вересні минулого року ВВС Ізраїлю. Проте Сирія заборонила інспекторам МАГАТЕ доступ на інші свої об"єкти.

Варто зазначити, що за останнє десятиліття американська розвідка жодного разу не могла довести, що надала вірну інформацію про зброю масового ураження в тій чи іншій країні. На думку експертів, у сирійців було достатньо часу, аби повністю "замести сліди" в Аль-Кибар.

Наприкінці квітня представники ЦРУ і Білого дому підтвердили, що у вересні минулого року ізраїльська авіація знищила на території Сирії недобудований ядерний реактор.

Попри те, що це вогнище ядерної загрози ліквідоване, країни, охочі заволодіти зброєю масового ураження, як і раніше, "виграють по очках", вважає іноземна преса. Одкровення американців здатні ускладнити або зовсім зірвати переговори щодо роззброєння з КНДР і одночасно поставити під загрозу мирний діалог Ізраїлю з Сирією.

Адміністрація заявляє, що не розсекречувала детальні фотографії ядерного об"єкту сім місяців з побоювань, що Сирія може завдати у відповідь удару по Ізраїлю і розв"язати війну на Близькому Сході, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У США вважають, що Сирія володіє ще трьома ядерними об"єктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі