пʼятниця, 01 жовтня 2010 13:56

У США вручили "Шнобеля" за найбезглуздіші відкриття

У США вручили "Шнобеля" за найбезглуздіші відкриття

У Гарвардському університеті США відбулося вручення 20-ї щорічної Шнобелівської премії, яка вручається за найбезглуздіші наукові відкриття. Цього разу премії удостоїлися фахівці, які рекомендують носити шкарпетки поверх взуття, лаятися замість анестезії і лікуватися американськими гірками. При цьому нинішня церемонія проходила під знаком бактерії, мікроба чи бацили. Як пояснюють самі організатори, Шнобелівська премія присуджується за наукові досягнення, які "спочатку викликають сміх, а потім примушують замислитися".

Шнобелівську премію 2010 року в галузі фізики отримало "відкриття" новозеландського Університету Отаго. Його представники довели, що якщо вдягати шкарпетки не на голу ступню, а поверх взуття, це оберігає від падіння на льоду.

Шнобелівська премія у галузі медицини дісталася голландцям - вони запропонували лікувати астму катанням на американських гірках. Не менш "корисним" було відкриття групи британських вчених з Keele University, які довели, що лайки і прокльони знижують чутливість до болю. Хоча бувають і виключення, відзначили лауреати премії.

Антинобелівська премія в охороні здоров"я дісталася в цьому році американцям - журі присудило її департаменту здоров"я та безпеки в промисловості міста Форт Детрік в штаті Меріленд, довів, що мікроби "прилипають" до бороди вчених-мікробіологів у результаті роботи в лабораторіях.

Миття бороди із застосуванням великої кількості води і мила скорочує кількість бактерій в ній, але все ж не в достатній мірі - бородатий мікробіолог продовжує представляти небезпеку для тих, хто з ним контактує. Дослідження проводилося з використанням манекенів з бородами із натурального волосся.

У номінації "Економіка" перемогли топ-менеджери фінансових і страхових гігантів - Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merril Lynch і Magnetar - "за винахід і поширення унікального способу максималізувати прибуток і мінімізувати фінансові ризики", які сприяють процвітанню світової економіки .

Мабуть, це єдина не смішна номінація - адже саме ці установи, збанкрутілі або викуплені за гроші платників податків, поклали початок глобальній кризі, яка переросла в найбільш затяжну рецесію розвинених економік.

В галузі інженерного мистецтва перемогли британка Карина Ацеведо-Уайтхаус з Лондонського зоологічного товариства та мексиканка Дайен Гендрон з Національного політехнічного інституту за вдосконалення методу збору китових сопель за допомогою вертольота з дистанційним управлінням. Назва роботи: "Новий безтравматичний спосіб спостереження за хворобами вільно плаваючих китів і його застосування в програмах захисту природи". На церемонії були присутні обидва конструктора.

В галузі проектування об"єктів транспорту найкращим визнано пропозицію використовувати слизові організми, відомі біологам як слизовики, для визначення оптимального маршруту прокладки залізничних шляхів. Група вчених складається з семи японців і двох англійців. При цьому в неї входять три японці, які в 2008 році вже виграли Шнобелівську премію за доказ, що такі мікроорганізми допомагають вирішувати головоломки.

Премія в галузі хімії присвоєна за доказ, що, всупереч існуючій раніше думці, нафта і вода все-таки змішуються. Її отримали Ерік Адамс з Массачусеттского інституту технології, Скотт Соколофскі з Техаського університету А & М, Стефен Масутані з Гавайського університету і, звичайно, British Petroleum за роботу з дослідження глибоководного протікання нафти.

Найважливіше відкриття в галузі менеджменту: організації стають більш ефективними, якщо співробітники в них отримують службові підвищення методом випадкової вибірки. Автори - три італійських вчених, які змогли довести своє відкриття математичним шляхом.

Семеро китайців і один англієць скоїли проривне відкриття в галузі біології: виявляється, крилани (підряд ссавців ряду рукокрилих, званий іноді летючими собаками, в Росії не водяться) займаються мінетом, що збільшує тривалість статевого акту.

У конкурсі також брала участь українка, доктор Олена Боднар, що минулого разу отримала премію в галузі охорони здоров"я за "надзвичайний бюстгальтер", який в лічені секунди перетворюється відразу в дві захисні респіраторні маски, до того ж прикрашені мереживами.

Лауреати премії відбираються з більш ніж 5 тисяч номінантів. Всі квитки на церемонію вручення 20-ої "шнобелевкі" були розкуплені заздалегідь.

За матеріалами РИА НовостиGazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У США вручили "Шнобеля" за найбезглуздіші відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі