четвер, 11 вересня 2008 13:49

У США розробляють атомний реактор для космосу

В рамках програми по здійсненню польоту людини на Місяць (і на Марс) фахівці NASA досліджують енергоустановки на основі реакторів ділення, що здатні виробляти до 40 кіловат, і конвертерів, здатних забезпечити перетворення теплової енергії в електричну в умовах космосу.

Передбачається, що реактор здатний забезпечити енергією місячну станцію протягом тривалої місячної ночі; раніше розглядалася можливість розміщення жилої бази на місячному полюсі, де, теоретично, можна було б забезпечити безперервне освітлення сонячних батарей променями Сонця.

В рамках "реакторної" тематики центр NASA імені Гленна в місті Клівленд проводить випробування двох конвертерів продуктивністю до 12 кіловатт кожен. Один з них розроблений компанією Sunpower, інший - компанією BarberNichols. У першому випадку використовується поршневий перетворювач, в другому - цикл Брайтона.

Роботи ведуться спільно з міністерством енергетики США і центром космічних польотів NASA імені Маршалла в місті Хантсвілл (штат Аляска) в рамках програми ExplorationTechnologyDevelopmentProgram. Чи передбачається використання атомних космічних енергоустановок на основі реакторів ділення для вирішення інших завдань, не повідомляється, повідомляє Cnews.

Зараз ви читаєте новину «У США розробляють атомний реактор для космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі