субота, 29 листопада 2008 10:59

У США почався сезон придбання різдвяних подарунків

У США в п"ятницю офіційно відкрився "сезон" придбання різдвяних подарунків. День після вподобаного американцями свята Дня Подяки, який відзначається в останній четвер листопада, має назву "Чорна п"ятниця".

Нинішнього року цей день не став, як завжди, святом для покупців і продавців, коли перші з задоволенням витрачають гроші, а другі роблять значні знижки на товари. Всьому провиною стала економічна криза, яка триває в США.

Незважаючи на досить відчутні знижки, жителі США не мають наміру в такий складний для них час серйозно витрачатися на подарунки. Експерти зазначають, що наплив покупців у крамницях цього дня був таким само, як торік, але цього разу покупці точно знали, за якими товарами вони приїхали до крамниць.

Крім того, багато хто серйозно скоротив списки різдвяних подарунків, залишивши в них в основному іграшки для дітей й недорогі, але симпатичні "дрібниці", якими вони хочуть порадувати в Різдво близьких. Майже не має попиту одяг, зокрема від модних дизайнерів, хоча знижки на нього вже зараз складають близько 60%.

У "чорну п"ятницю" крамниці отримують від 20 до 50% своєї річної виручки. Свою похмуру назву цей день отримав тому, що після цього дня продавці підводять попередній річний баланс, і якщо він достатньо високий, то, за традицією, звіти складалися чорним чорнилом, а якщо низький - червоними. І хоча червоне й чорне чорнило вже залишилося у далекому минулому, позначення прибуткових і не дуже прибуткових днів як "чорні" і "червоні" в США зберігається.

Поки не з"явилися перші звіти продавців про підсумки "чорної п"ятниці", фахівці схильні робити радше песимістичні, ніж оптимістичні прогнози. Так, експерти з Національної федерації роздрібної торгівлі прогнозують зростання обсягу продажів порівняно з аналогічним періодом минулого року всього на 2,2%. Це може виявитися найнижчим показником за останні 6 років. Торік обсяг продажів у "чорну п"ятницю" зріс на 7,2%.

Багато крамниць, прагнучи привабити покупців, розчинили свої двері вже в п"ятницю опівночі, а решта відкрилися о 5-6 годині ранку. В основному цього дня попит мають різні електронні прилади, знижки на яких можна вважати фантастичними, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «У США почався сезон придбання різдвяних подарунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі