середа, 14 листопада 2007 15:36

У США пересадили органи хворого ВІЛ

У Чікаго четверо реципієнтів органів заразилися ВІЛ і гепатитом С від одного і того ж донора. За словами експерта з Центрів контролю і профілактики захворювань в США, за останні двадцять років це перший в країні випадок зараження ВІЛ при пересадці органів.

Операції по трансплантації органів були зроблені двом пацієнтам з Медичного центру університету Чікаго, одному пацієнтові з Північно-західної меморіальної лікарні і одному пацієнтові з Медичного центру університету Раш в січні цього року. Які саме органи були узяті у донора не повідомляється. Відомо, що донор помер в госпіталі Ілінойса через три дні після важкої травми.

За словами представника організації Gift of Норі, що займалася перевіркою і постачанням донорськими органами, їм було відомо, що донор відноситься до групи високого ризику. Проте оскільки стандартне діагностичне дослідження на ВІЛ - ензим-зв"язуючийіммуносорбентний аналіз - виявився негативним, було ухвалено рішення про пересадку органів.

Після того, як стало відомо про Віл-інфекцію і гепатит С у реципієнтів органів, Gift of Норі направила зразки крові донора в незалежну лабораторію. Повторний тест ELISA також виявився негативним, проте чутливіший ампліфікационний тест (тест NAT) показав позитивний результат. Таким чином, передбачається, що донор органів заразився ВІЧ протягом трьох тижнів до настання смерті - в цей період стандартні тести не можуть виявляти наявність вірусу.

Тест ELISA, заснований на виявленні антитіл до вірусів, зазвичай дає позитивний результат не раніше як через 22 дні після зараження ВІЛ і 82 дні після зараження гепатитом С. На відміну від нього, тест NAT направлений на виявлення самого вірусу, і дає позитивний результат через 12 днів після зараження ВІЛ і через 25 днів після зараження гепатитом С. Однак він не набув широкого поширення, оскільки складніший і трудомісткий, чим тест ELISA, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «У США пересадили органи хворого ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі