пʼятниця, 18 січня 2008 09:15

У Шрі-Ланці бойовики розстріляли мирних жителів

Бойовики, що ймовірно були членами сепаратистського угруповання "Тигри звільнення Таміл Іламу" (ТЗТІ), застрелили дев"ятеро і поранили трьох мирних громадян на півдні Шрі-Ланки, повідомляє в п"ятницю агентство Ассошіейтед Прес із посиланням на заяву представників міністерства оборони країни.

Тіла убитих були знайдені поліцією в селі Тханамалвіла (Thanamalvila), розташованому за 260 кілометрів на південний схід від столиці країни Коломбо.

Як відзначає агентство, власті Шрі-Ланки говорять про те, що відповідальність за вбивство мирних громадян імовірно лежить на бойовиках угруповання ТЗТІ, проте представники самих сепаратистів поки не давали жодних офіційних коментарів події.

У середу терористи висадили в повітря пасажирський автобус у місті Буттала адміністративного округу Монерагала в центральній частині країни. Жертвами теракту, за останніми даними, стали 32 місцевих жителі.

Цього дня, 16 січня, закінчувався термін дії договору про перемир"я, укладеного між військовими і угрупованням "Тигри звільнення Таміл Ілама".

Тиждень тому власті заявили про формальний вихід з перемир"я, яке продовжувалося шість років (2002-2008 роки). На це сепаратисти оголосили про готовність почати широкомасштабні військові дії, якщо війська країни спробують захопити території, контрольовані бойовиками.

За даними представників угруповання, раніше керівництво ТЗТІ направило листа голові МЗС Норвегії з проханням продовжити виконувати роль посередника в урегулюванні ситуації. Норвезькі спостерігачі неодноразово докоряли сепаратистам Таміла за напади, організацію вибухів і вбивств на території Шрі-Ланки за останні місяці, називаючи такі дії "грубим порушенням умов перемир"я".

Тим часом посередники повідомляли також про численні порушення угоди про перемир"я з боку ланкійської влади. У останні тижні найбільш запеклі зіткнення відбуваються в околицях міста Вавунія, області Велі-Оя, Маннар і Мухамалаї.

У липні 2007 року власті Шрі-Ланки зуміли подавити опір "тигрів" на сході країни, після чого зосередилися на знищенні живої сили і інфраструктури супротивника на півночі острова. Уряд вважає, що військові успіхи армії примусять сепаратистів піти на поступки в разі відновлення мирних переговорів.

На думку ланкійського командування, сепаратисти, які б"ються за створення на півночі острова незалежної держави Таміла, почали випробовувати кадровий голод.

Згідно оцінкам командувача сухопутних військ Шрі-Ланки Саратха Фонсеки, у розпорядженні "тигрів" залишилися три тисячі бойовиків. Командувач сподівається покінчити з угрупованням протягом 2008 року. У інтерв"ю місцевим ЗМІ Фонсека повідомив, що за останні кілька місяців військам удалося знищити більше 500 бойовиків, повідомляє РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «У Шрі-Ланці бойовики розстріляли мирних жителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі