понеділок, 27 жовтня 2008 16:44

У смітті Мартіна Лютера виявили котячі скелети

Німецькі історики реконструювали картину домашнього побуту засновника протестантизму Мартіна Лютера (1483-1546), пише в понеділок, 27 жовтня, британське видання TheGuardian. Учені займалися відновленням побуту Лютера більше п"яти років.

Особливу увагу археологи приділили аналізу побутових відходів, виявлених поряд з тими будинками, в яких жив лідер німецької Реформації. Серед знахідок дослідників значаться: пивні кухлі, предмети домашнього начиння, золоті прикраси його дружини, 250 срібних монет і навіть туалет Лютера, повідомляє "Лента.ру".

Проте деякі знахідки, виявлені у Віттенбергу, де Мартін Лютер жив зі своєю дружиною і шістьма дітьми, можуть розчарувати прихильників протестантизму, відзначає видання. В усякому разі, представники німецьких протестантів вже заявили, що результати досліджень "недоречні по відношенню до релігії".

Наприклад, учені знайшли в домашньому смітті Лютера велику кількість котячих скелетів. Виникло питання: звідки вони там з"явилися? Відповіді поки немає. Німецькі історики також розвіяли міф про те, що Лютер нібито жив у бідності. Судячи з документів, реформатор до кінця життя важив близько 150 кілограмів, тобто він, як відзначає TheGuardian, був "вельми угодованою людиною". Відходи з кухні Лютера показали, що його сім"я не бідувала навіть тоді, коли в Німеччині були періоди голоду. Вони досить часто їли куріпок, перепелів, гусаків, поросят, оселедця, тріску і камбалу.

Учені виявили ряд історичних документів, які указують на те, що батько Лютера був багатою людиною: він володів млином, земельними угіддями і займався лихварством. Мати Лютера, як з"ясували німецькі дослідники, була, за сучасними мірками, представницею верхньої частини середнього класу. Таким чином, поширена версія про те, що юність Лютера пройшла у важких і обмежених умовах, підтвердження не отримала.

Виставка з найцікавішими знахідками археологів відкриється в саксонському місті Халле в п"ятницю, 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «У смітті Мартіна Лютера виявили котячі скелети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі