середа, 25 червня 2008 19:49

У школах України учням будуть показувати фільм про ОУН-УПА

Президент України Віктор Ющенко дозволив показ у школах нового фільму про Норильське повстання, у якому стверджується, що події 1953 року були, насамперед, продовженням боротьби ОУН-УПА проти "комуністичної імперії". Про це повідомив режисер стрічки "Повстання духу" Михайло Ткачук.

"Зробили відповідні листи - щоб він був у всіх ВНЗ, школах, інших навчальних закладах. Добро дав Віктор Андрійович. Зараз у нас є замовлення від обласних адміністрацій, розсилаємо диски", - сказав він.

За його словами, фільм покликаний розвінчати російське трактування історії Норильського повстання, у ході якого ув"язнені, оточені військами НКВС, протрималися 69 днів.

"Росіяни говорили, що це було повстання, але - інтернаціональне: що повстали всі, і що керівна роль у ньому належала Росії, як старшому братові. Я подумав, що тут щось не те", - відзначив режисер.

"Почав збирати інформацію й дізнався, що там, серед учасників повстання, а це шість таборів (п"ять чоловічих і один жіночий), було 70% українців, причому найбільше політично заангажованих, хлопців з ОУН-УПА", - підкреслив Ткачук.

За словами режисера, у роботі над фільмом йому допомагало СБУ - "у плані відкриття історичних документів".

"Це було справжнє повстання духу. У повстанців нічого не було - ніякої зброї, і, оточені військовою технікою, вони протрималися 69 днів - на один день менше, ніж Паризька комуна", - говорить Ткачук.

"Це повстання перевернуло бачення того імперіалістичного світу, що несла російська комуністична імперія, і після нього повстання розпочалися в різних місцях - у Воркуті, у Кергірі", - стверджує він, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «У школах України учням будуть показувати фільм про ОУН-УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі