вівторок, 17 червня 2008 15:13

У сенаті США Медведєва звинуватили в зв"язках з оргзлочинністю

У комітеті сенату США під головуванням колишнього кандидата в президенти Джозефа Байдена 12 червня пройшли слухання під назвою "Нафта, олігархи і можливості: енергетика від Центральної Азії до Європи".

Перед сенаторами виступив Роман Купчинськи, партнер консалтингової компанії Azeast Group, який заявив про необхідність проведення тотальної перевірки діяльності "Газпрому" у зв"язку з переговорами російського газового монополіста, про розміщення своїх акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE).

Купчинськи довгий час працював провідним аналітиком на радіо "Свобода", а останніми роками займався розслідуванням діяльності "Газпрому" і "Росукренерго". На його думку, без ретельного вивчення "європейських операцій" найбільшого російського монополіста, а також аналізу "тактики жорсткої руки" в країні не обійтися.

Крім цього Купчинськи також упевнений, що "існують численні докази залученості російської оргзлочинності в російський енергетичний бізнес, про що повністю інформовано і з чим тихо згодне російське керівництво".

На підтвердження своїх слів Купчинськи привів історію компанії "Росукренерго", однією половиною акцій якої володіє "Газпром", а другою - два анонімні українські бізнесмени, що співробітничають з російською оргзлочинністю.

При цьому, за словами Купчинськи, "три тижні тому, президент Росії Дмитро Медведєв призначив одного з виконавчих директорів "Росукренерго" Костянтина Чуйченко своїм ключовим радником".

Також він зазначив, що історії "захоплення румунського алюмінієвого і золотодобувного бізнесу компаніями, що належать російським власниками, спроби тіньових компаній, підозрюваних в зв"язках з оргзлочинністю, і "Газпрому" отримати контроль над значними сегментами угорського газорасподіляючого бізнесу" зайвий раз доводять, що російська оргзлочинність сприяє розширенню економічної гегемонії Кремля.

Також перед сенаторами виступив колишній радник з національної безпеки віце-президента Альберта Гора, а наразі радник з геополітики кандидата в президенти США Барака Обами Збігнев Бжезінський.

На початку своєї промови пан Бжезінськи зізнався, що не є експертом в енергетиці, але вважає цю тему важливою для розуміння майбутніх відносин між Москвою і Заходом.

У числі проблемних кроків російського керівництва пан Бжезінськи, зокрема, назвав: спроби ізоляції Росією країн Середньої Азії від входження на світові ринки, для збереження своєї переваги на покупку енегоносіїв і погрози щодо Грузії, більшою мірою пов"язані з бажанням отримати контроль над газопроводом Баку-Тбіліси-Джейхан.

Також він висловився під час слухань і щодо фігури прем"єра Володимира Путіна.

На думку Бжезінського, "Путін є національним лідером". "До речі, один прем"єр-міністр в Італії, також був національним лідером, ставши на чолі фашистського руху", - додав Бжезінський, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У сенаті США Медведєва звинуватили в зв"язках з оргзлочинністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі