понеділок, 25 червня 2007 08:33

У Шарм-эш-Шейху пройде саміт за участю Ольмерта і Аббаса

Чотиристоронній близькосхідний саміт за участю палестинського та ізраїльського лідерів пройде в понеділок в єгипетському курортному місті Шарм-эш-Шейх.

Президент Єгипту Хосні Мубарак, король Йорданії Абдалла II, голова Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуд Аббас та ізраїльський прем"єр Ехуд Ольмерт обговорять ситуацію на палестинських територіях після захоплення влади рухом ХАМАС в секторі Газу, а також відновлення мирного процесу на Близькому Сході.

Цей саміт необхідний, перш за все, главі ПНА Аббасу, який фактично втратив контроль над частиною палестинської автономії - сектором Газа. Палестинський лідер потребує беззастережної підтримки міжнародного співтовариства, арабських країн, а також конкретних кроків з боку ізраїльського керівництва, направлених на поліпшення життя палестинців. Це, на думку арабських ЗМІ, доведе переваги моделі палестинського суспільства, яку пропонує Аббас і його рух ФАТХ над моделлю руху ісламізму ХАМАС, не схильного до серйозних компромісів з Ізраїлем.

Серед таких кроків може бути розморожування Ізраїлем 600 мільйонів доларів, що належать палестинцям, а також полегшення життя населення окупованих територій на Західному березі річки Йордан.

Президент Єгипту Мубарак має намір підняти питання про гуманітарну ситуацію в секторі Газа, яка близька до катастрофи через міжнародну ізоляцію.

За словами міністра закордонних справ Єгипту Ахмеда Абуль Гейта, мета чотиристороннього саміту - надати імпульс відносинам палестинців та ізраїльтян, створити атмосферу, сприяючу відновленню мирного процесу.

Проте до цих пір залишається неясним чи дотримуватимуться ісламісти домовленостей, підписаних Аббасом з ізраїльською стороною в умовах нинішнього двовладдя в палестинській автономії.

Рух ХАМАС вже піддав критиці чотиристоронній саміт за участю Ізраїлю, заявивши, що зараз більше необхідний арабський саміт за участю протиборчих палестинських угрупувань. Зустріч в Шарм эш-Шейху, на думку ісламістів, направлена на "подальшу ізоляцію руху і покарання ХАМАС за захоплення влади в Палестині".

В даний час сектор Газа контролює палестинський рух ХАМАС, що розгромив всі сили, підконтрольні главі ПНА і його руху ФАТХ. В той же час, Західний берег Йордана залишається підконтрольним главі ПНА і новому уряду на чолі з прем"єр-міністром Салямом Фаядом.

Лідери ХАМАС, зокрема глава відправленого до відставки уряду Ісмаїл Ханія, відмовляються визнавати рішення Аббаса про формування нового кабінету міністрів і пропонують відновити міжпалестинський діалог і сформувати коаліційний уряд.

Проте Аббас заявив, що виключає можливість відновлення діалогу з "організаторами перевороту" від руху ХАМАС і закликав їх скласти зброю і вибачитися перед палестинським народом.

Раніше ряд держав, зокрема арабських, висловили повну підтримку Махмуду Аббасу і новому палестинському уряду, звинувативши рух ХАМАС в перевороті. Зокрема, президент Мубарак назвав "переворотом" захоплення влади в Газі і виразив побоювання щодо перспектив створення палестинської держави.

З початку місяця в міжпалестинських зіткненнях в секторі Газу загинули 115 чоловік, сотні отримали поранення, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «У Шарм-эш-Шейху пройде саміт за участю Ольмерта і Аббаса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі