понеділок, 15 листопада 2010 11:25

У Росії збільшили мито на ввіз українських труб

У Росії збільшили мито на ввіз українських труб

У Росії побоюються демпінгу з боку українських виробників труб. Мінпромторг РФ запропонував продовжити дію і збільшити розмір ввізних мит на цю продукцію.

Проти нових фіскальних заходів виступають російські нафтовики, але міністерство, схоже, більш схильне захищати інтереси трубних компаній. Найбільш важко нові мита, у разі їх схвалення, позначаться на роботі трубно-колісної компанії "Інтерпайп", пише Коммерсант-Україна.

Термін дії мита на імпорт українських труб лінійних, введених Росією в 2005 році, закінчується 31 грудня. Але в червні 2010 року почалося нове розслідування, ініційоване Фондом розвитку трубної промисловості РФ. У п'ятницю Мінпромторг РФ опублікував його результати і запропонував продовжити до 2015 року дію антидемпінгового мита на імпорт труб з України.

Мито на обсадні труби пропонується збільшити з 11,4% до 18,9%, на насосно-компресорні - з 18,1% до 19,9%, на нафтогазопровідні і гарячедеформовані загального призначення - з 8,9% до 19,4 - 37,8%. Збереження мит на котельні та підшипникові труби не передбачається. Рішення про затвердження нових мит має бути прийняте до кінця року.

Необхідність введення нових фіскальних платежів російська сторона пояснює тим, що антидемпінгова маржа при постачанні українських труб перевищує розмір мит. Їх скасування може "завдати шкоди галузям російської економіки", йдеться у документі Мінпромторгу. Примітно, що не всі в Росії підтримують цю ініціативу. Раніше "ТНК-ВР Холдинг", "Газпром нафта" і "Роснефть" звинувачували російських "трубників" у значному зростанні цін на їхню продукцію і затримку поставок.

Зазначимо, українські виробники раніше заявляли, що відсутність конкуренції на російському ринку буде стимулювати зростання цін на трубну продукцію.

Продовження терміну дії і підвищення розміру мита суттєвіше позначиться на "Інтерпайпі", який поставляє до Росії близько третини своєї продукції. Ці поставки, за оцінками Alfa Capital, приносять компанії близько 20% загальної виручки.

В "Інтерпайпі" від коментарів відмовилися. Але, схоже, у компанії вже планують диверсифікацію поставок. Нагадаємо, в I півріччі 2010 року "Інтерпайп" підтвердив кваліфікацію своїх труб в міністерстві нафти і газу султанату Оман, нафтогазовидобувних компаніях ADCO (ОАЕ), EGPC (Єгипет) і KOC (Кувейт). Крім того, нещодавно компанія пройшла аудит одного з найбільших у світі дистриб'юторів труб - Van Leeuwen Pipe and Tube Group.

Зараз ви читаєте новину «У Росії збільшили мито на ввіз українських труб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі