вівторок, 26 вересня 2006 17:35

У Росії заборонятимуть власну винну продукцію, яка не відповідає стандартам якості

Глава Росспоживчнагляду Геннадій Онищенко вирішив підсилити контроль тепер уже за російськими виробниками вина. Головний санітарний лікар РФ наказав "здійснювати заборону виробництва і реалізації такої продукції, і відкликання дозвільної документації", якщо на підприємствах будуть виявлені погані виноматеріали. На думку російських винарів, за цим слідує подорожчання алкогольних напоїв, особливо шампанських вин.

Нагадаємо, що розмова про невідповідність стандартам якості винної продукції з країн колишнього СРСР, почалася ще в кінці 2005 року і вилилися в заборону імпорту молдавських вин. Мотивом для такого рішення Росспоживчнагляду було виявлення у спиртних напоях важких металів і пестицидів.

Від цього постраждали не тільки Молдова, ріст промисловості якої у 2006 році впав з 6,5% до 1%, але і російські виробники, прибуток яких також безпосередньо залежав від закупівель молдавського винограду.

У Московській лізі винарів до цих пір не погоджуються з головним санітарним лікарем.

- Винних пестицидів немає. Це не суто наше переконання, а результат досліджень учених з різних країн. Якщо такі і були у винограді, то при бродінні вони сорбують на дріжджах і випадають разом з ними, - повідомили у лізі.

Вже півроку російським виробникам вина доводиться купувати дорожчу сировину з Іспанії, Італії, Болгарії і т.д. Це відбивається на ціні кінцевого товару.

- Ми сподівалися, що ця ситуація якось вирішиться і кордони для постачання виноматеріалів з Молдови все ж таки будуть відкриті. Що стосується пестицидів, то фахівці нашого підприємства так і не побачили жодного результату аналізу, - поділився один з вітчизняних винарів.

У більш важкому стані опинилися виробники шампанських вин, основна сировина для яких поставляється з виноградників Молдови. Вони повідомили, що якщо справа піде так і далі, то неминуче послідує подорожчання всіх видів вин тому, що постачальникам вигідно підвищуватиме відпускні ціни.

На думку російських виробників, скоро окрім чистого імпорту в Росії нічого іншого продаватися не буде.

Тим часом, у зв"язку із ситуацією, що склалася, по всій РФ росте число тих, хто отруївся алкогольним сурогатом, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заборонятимуть власну винну продукцію, яка не відповідає стандартам якості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі