Ексклюзиви
пʼятниця, 13 липня 2007 08:39

У Росії узаконюють дитяче донорство

Міністерство охорони здоров"я і соціального розвитку РФ розробило інструкцію, яка регламентує процедуру пересадки печінки, серця, кишечника, легенів від дитини до дитини. Зараз в Росії дитяче донорство заборонене, проте міністерство планує дозволити такі операції вже наступного року. Лікарі вважають, що зняття заборони допоможе сотням пацієнтів, проте правозахисники побоюються, що дитяча трансплантологія може "принести більше шкоди, чим користі".

За даними Московського координаційного центру органного донорства, щорічно в операцій по пересадці органів потребують 5 тисяч росіян. З них 30% діти. В середньому щорічно в РФ приблизно 200 дітей повинні отримати донорську нирку, 100 - печінку, 150 дітей потребують операції з пересадки серця.

Згідно планам Мінздравсоцрозвитку, вилучати органи для тих, що мають потребу будуть по "Інструкції по констатації смерті дитини на підставі діагнозу смерті мозку". Документ містить комплекс медичних критеріїв, наявність яких обов"язкова для встановлення діагнозу смерті мозку. При цьому в проекті документа дуже детально розписані дії лікарів по дослідженню кожного критерію, а також сказано, що через 12 годин проводять повторну процедуру встановлення смерті мозку.

Проте у дозволу дитячої трансплантології є і противники. Правозахисники вважають, що ухвалення інструкції і дозвіл пересадки дитячих органів принесе суспільству більше шкоди, ніж користі. "Оголошувати трупом людину з серцем, що б"ється, тільки тому, що у нього помер мозок, це передчасно, - вважає глава громадської ради із захисту прав пацієнтів Олександр Саверський. - Люди по декілька років знаходяться в комі, сплять летаргічним сном. Тому не можна позбавляти таких пацієнтів шансів на виживання", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У Росії узаконюють дитяче донорство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути