середа, 28 листопада 2007 08:09

У Росії стартувала президентська виборча кампанія

У Росії стартувала президентська виборча кампанія
У середу в Росії дано офіційний старт кампанії з виборів президента країни. Сигналом до початку президентських перегонів стала публікація в "Российськой газете" рішення Ради Федерації про призначення дати виборів президента РФ на 2 березня 2008 року. Таким чином, за 4 дні до думських виборів розпочався новий виборчий марафон, і всі ці дні країна житиме в умовах одразу двох федеральних кампаній. За словами глави ЦВК Володимира Чурова, найближчим часом потенційні учасники битви за президентське крісло почнуть процедуру висунення своїх кандидатур. За чинним законодавством, громадяни Росії можуть брати участь у виборах у порядку самовисування: для цього необхідно сформувати і зареєструвати ініціативну групу виборців у кількості не менше 500 чоловік. Право висунення кандидатів мають також і російські політичні партії. Рішення про висунення приймає партійний з"їзд.

Для реєстрації на виборах треба подати цілий пакет документів, зокрема відомості про доходи і майно кандидата, а також зібрати не менше 2 мільйонів підписів виборців на його підтримку. При цьому кількість недостовірних і недійсних підписів, виявлених за результатами перевірки, не повинна перевищувати 5% від їх загального числа. Крім того, на відміну від парламентських виборів, можливість внесення грошової застави для реєстрації на виборах президента не передбачена, передає РИА "Новости".

Відповідно до закону, самовисуванці мають подати документи в ЦВК до 18 грудня. Таким чином, список претендентів на посаду глави держави стане відомий вже до Нового року. Проте остаточно перелік визначиться тільки наприкінці січня – після офіційної реєстрації усіх кандидатів.

Для перемоги на президентських виборах кандидатові необхідно отримати підтримку більш ніж половини російських виборців – 50% учасників виборів плюс 1 голос. У випадку, якщо жодному з кандидатів цю планку подолати не вдалося, за три тижні призначається другий тур голосування, в який виходять два кандидати, що отримали в першому турі найбільшу кількість голосів.

Задовго до старту президентської виборчої кампанії про свій намір балотуватися на головний пост держави заявили незмінні учасники президентських виборів – лідер КПРФ Геннадій Зюганов, глава ЛДПР Володимир Жириновський і лідер "Яблука" Григорій Явлінський. З них тільки Жириновський пропустив один виборчий цикл 2004 року, виставивши соратника – Олега Малишкіна, нагадує ИТАР-ТАСС.

Близько п"яти осіб претендують на роль єдиного кандидата від демократичної опозиції. Тільки глава Ради Федерації, лідер "Справедливої Росії" Сергій Миронов твердо запевнив, що не збирається брати участь ув президентських виборах. Натомість він не виключає, що його партія або підтримає одного з кандидатів, або висуне власного.

Зараз ви читаєте новину «У Росії стартувала президентська виборча кампанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі