середа, 02 грудня 2015 04:36

У Росії придумали, як не виконувати рішення міжнародних судів

У Росії придумали, як не виконувати рішення міжнародних судів
advokats.info

Російська Держдума прийняла законопроект, який дозволяє Конституційному суду Росії не виконувати рішення міжнародних судів.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

"У новому законопроекті, зокрема, зазначено, що "конституційний суд вирішує питання про можливість виконання рішення міждержавного органу по захисту прав і свобод людини". Таким чином за російською стороною залишається право забороняти дії, спрямовані на виконання дій міжнародних судів, зокрема, Європейського суду з захисту прав людини в Гаазі", - йдеться у повідомленні.

Відтак Росія зможе забороняти дії, спрямовані на виконання рішень міжнародних судів, зокрема, Європейського суду із захисту прав людини в Гаазі.

Нагадаємо, Росія мала виплатити колишнім співвласникам нафтової компанії "ЮКОС" $50 млрд компенсації до 15 січня цього року. Таким було рішення Третейського суду в Гаазі в липні торік. 2003-го влада РФ почала процес розвалу "ЮКОСа", якою керували Михайло Ходорковський і Платон Лебедєв. Її активи почала контролювати державна компанія "Роснефть", а керівників тоді ув'язнили. Однак Володимир Путін сказав, що "Росія не визнає юрисдикцію рішень судів Гааги, тому не виплачуватиме компенсацій". Через це в червні Бельгія, Франція та Австрія оголосили про арешт російських активів.

3 липня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав ООН створити міжнародний трибунал у справі боїнга, збитого торік над Донбасом. Ракету запустили з російського "Бука" з території, підконтрольної бойовикам. Загинули 298 людей. Пропозицію Нідерландів підтримали Україна, Малайзія, Австралія та Бельгія. РФ назвала рішення "контрпродуктивним і несвоєчасним". 29 липня її представник у Раді безпеки ООН єдиний проголосував проти створення трибуналу. А в червні Євросоюз продовжив економічні санкції проти Росії до кінця 2015-го.

Зараз ви читаєте новину «У Росії придумали, як не виконувати рішення міжнародних судів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі