вівторок, 04 березня 2008 12:49

У Росії ФСБ дозволено прослуховувати телефонні розмови

Мінінформзв"язку РФ вперше офіційно зобов"язало всі телекомунікаційні компанії, а також інтернет-провайдери, надати можливість ФСБ здійснювати необмежене і неконтрольоване прослуховування телефонів і зняття інформації. Конституція Росії дозволяє це тільки на підставі судового рішення.

Оператори визнають, що документ фіксує відносини, що вже склалися у них із спецслужбами. Але раніше ці відносини регулювалися напівзасекреченими інструкціями силових органів, повідомляє "Комерсант".

Наказ N 9 "Про затвердження вимог до мереж електрозв"язку для проведення оперативно-розшукових заходів" датований 16 січня 2008 року. Він набув чинності з 1 лютого, але був опублікований минулої п"ятниці. У ньому йдеться, що оператор повинен надати чекістам або міліціонерам технічну можливість, не виходячи з офісів, читати листування підозрюваних, а також прослуховувати їх розмови.

Техніка ЗОРД (засоби оперативно-розшукової діяльності) упроваджується вже багато років. Але раніше встановлення систем прослуховування регулювалося відомчими інструкціями, фактично засекреченими. Але і в них прямо ніде не було прописано, що ФСБ отримує неконтрольований доступ.

Як відзначає "Комерсант", комплект устаткування для великого інтернет-провайдера коштує близько 15 тисяч доларів. На обладнання комутатора стільникової компанії потрібно близько 100 тисяч доларів.

Новий наказ, підписаний міністром інформаційних технологій і зв"язку Леонідом Рейманом, розповсюджується на 16 видів послуг зв"язку, в ліцензійних умовах на які вказано на обов"язок оператора забезпечити реалізацію "проведення оперативно-розшукових заходів", відзначає "Фонтанка.ru".

Вони повинні встановити спеціальне устаткування, що підключається і керується з віддаленого пульта. Цей пульт встановлюється в органах ФСБ і, згідно з введеними вимогами дозволяє визначати, хто і кому передає повідомлення (телефонний виклик, електронний лист, SMS і т.ін.), знімати саму інформацію з каналу зв"язку (тобто прослуховувати або копіювати текст), а також визначати місцезнаходження абонента (для стільникового зв"язку).

Також з віддаленого пульта спецслужби дістають доступ до бази даних абонентів і білінгової системи - інформації про розрахунки і дзвінки. Ці відомості для ФСБ телекомунікаційна компанія зобов"язана зберігати три роки. Крім того, кожен оператор зобов"язаний виділити спеціальне технологічне приміщення, в якому і розташовуватиметься устаткування ЗОРД. Навіть працівники самої компанії можуть входити в ці кімнати тільки з дозволу представника уповноваженого органу.

З наказу виходить, що вибирати об"єкт контролю співробітники ФСБ, які знаходяться за віддаленим пультом, будуть без відома і згоди оператора зв"язку. Тобто телефонна компанія або провайдер не може навіть відповідати за факт прослуховування або зняття інформації з каналу передачі даних.

Цей пункт найбільше і хвилює правозахисників, які наголошують, що за Конституцією Росії "кожен має право на таємницю листування, телефонних розмов, поштових, телеграфних та інших повідомлень, обмеження цього права дозволяється тільки на підставі судового рішення".

Представники державних органів і зв"язківці в один голос стверджують, що впровадженням ЗОРД не порушуються права громадян, оскільки оперативні служби не зніматимуть інформацію без судового рішення. При цьому самі представники Мінзв"язку не заперечують, що роботу віддаленого пульта проконтролювати неможливо.

Тобто всім треба просто вірити, що співробітники ФСБ нікого не слухатимуть, не пред"явивши самі собі судовий ордер. Правозахисники в це не вірять.

Новий наказ Реймана вже зареєстрований як нормативний правовий акт і найближчим часом повинен бути офіційно опублікований. Це дає правозахисникам можливість оскаржити його у Верховному Суді Росії. Заяви, за словами супротивників ЗОРД, може бути подано вже до кінця березня, повідомляє NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «У Росії ФСБ дозволено прослуховувати телефонні розмови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі