четвер, 01 квітня 2010 13:46

У Росії буде друга державна мова

Державна Дума ухвалила закон про другу державну мову в Росії. Нею стане татарська. Як заявив голова парламенту Борис Гризлов, це допоможе Росії звести нанівець спроби сепаратизму в Татарстані та інших суб"єктах Федерації з численним татарським населенням.

Закон передбачає поетапний перехід до двомовності у публічній сфері до 1 січня 2011 року. Упродовж двох місяців татарська стане офіційною мовою 18 регіонів Росії. Вся документація, реклама, судочинство та інші публічні сфери будуть зобов"язані дублювати документи та написи татарською мовою. З кінця літа поточного року чиновники федерального рівня складатимуть спеціальні тести на знання татарської, а до кінця року татарська офіційно стане державною на федеральному рівні. Відповідні зміни до конституції має затвердити також Конституційний Суд країни. Чи потрібно буде вчити татарську президенту Медведєву, не повідомляють.

Рішення ухвалили внаслідок тривалої кампанії "Мин татарча сейлешем" ("Я розмовляю татарською!"), що зібрала близько 5 млн. підписів під зверненням до глави держави з проханням узаконити статус татарської на федеральному рівні.

Загалом у Росії проживає понад десять мільйонів татар та близько п"яти млн. представників інших тюркських народів, для яких татарська - мова міжнаціонального спілкування. Представники кампанії вже заявили, що рішення Державної думи є відновленням історичної справедливості щодо мільйонів татар, що проживають у Росії.

"Якщо татари мають вивчати російську, то чому б росіянам не вчити татарську?", - зазначають активісти.

За закон проголосували усі фракції, крім ЛДПР, яка заявила, що розмивання мовного середовища призведе до утворення двох анклавів, подібно до ситуації в Канаді. Разом з тим, на думку націоналістів, це сприятиме зростанню ісламського чинника в Росії. Натомість, пропрезидентська фракція "Єдина Росія" видала заяву, де зазначає, що такий крок Росії має зняти всі питання про її нібито зверхнє ставлення до не-російських народів Федерації.

Закон передбачає обов"язкове вивчення татарської в російськомовних школах з п"ятого класу

"Ми також сподіваємось, що й Україна зробить подібний крок щодо мільйонів російськомовних", - йдеться у заяві.

Державні канали вже заявили, що запровадження другої мови значно ускладнить інформаційну політику. Потрібно буде запровадити татарськомовні випуски новин та додавати до передач татарські субтитри.

"Як це зробити?", бідкаються телевізійники, "Тим більше, що для федеральних каналів знайти гарних татарськомовних журналістів та дикторів буде справжньою проблемою".

Татарська мова належить до тюркської родини мов, і її вивчення може стати великою проблемою для етнічних росіян, зазначають російські експерти. Разом з тим, закон передбачає обов"язкове вивчення татарської в російськомовних школах з п"ятого класу, так само як російської в татарськомовних. З якого класу тепер вивчатимуть англійську, теж не повідомляється.

Вітаємо з Днем сміху читачів нашого онлайн-видання! :)

Зараз ви читаєте новину «У Росії буде друга державна мова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі