четвер, 07 лютого 2008 14:49

У Ріо-де-Жанейро оголосили переможців карнавалу (ФОТО)

Переможцем карнавалу в Ріо-де-Жанейро другий рік підряд і в п"яте за останні шість років стала школа самби "Бейжа Флор". "Бейжа Флор" зуміла стати першою серед 12 шкіл "спеціальної групи" - своєрідної вищої ліги карнавалу.

Змагання, котрі проводилися минулої неділі і в понеділок на знаменитому самбодромі у присутності 60 тисяч глядачів, тримали в напрузі всю країну до глибокої ночі. Бразильське телебачення вело пряму трансляцію карнавальних дійств.

Через технічні неполадки й капризи погоди кілька шкіл вийшли на Самбодром із запізненням, і чемпіони минулого року зі школи "Бейжа-Флор", що завершували шоу, закінчили свій виступ, коли в Ріо-де-Жанейро майже наступив ранок.

Визначення переможця також відбувалося на самбодромі, де зібралися представники всіх шкіл-учасниць і вболівальники. Кожна школа самби оцінювалася колегією з 40 суддів в 10 категоріях за 10-бальною шкалою. Серед важливих компонентів виступи - головна музична тема самби, сюжет, розкриття теми, гармонійність і злагодженість учасників, образність костюмів і декорацій. Максимальна оцінка - 10 балів, мінімальна - 7.

"Бейжа Флор", що перекладається з португальської як "колібрі", отримала 399,3 бали з 400 можливих. Школа присвятила виступ північному амазонському штату Амапа, розділеному надвоє лінією екватора. Для порівняння, найближчі конкурент - школа самби "Салгейру" - отримала 398 балів.

Для розкриття теми, що звучала як "Фантастична подорож у центр світу", колектив використовував традиційно складні, багато прикрашені алегоричні платформи і такі пишні костюми, що з-під них фактично не було видно ні сантиметра асфальту самбодрому.

Вибір переможця ускладнювався і тим, що цього року багато колективів обрали для своїх виступів схожі сюжети. Більшість шкіл самби згадала в своїх алегоріях 200-річний ювілей переїзду до Бразилії португальського королівського двору, а також ще одну "круглу" дату - 100 років тому в порт Сантус штату Сан-Паулу прибув перший корабель з японськими іммігрантами. Сьогодні у Бразилії проживає найчисленніша у світі община етнічних японців.

Підведення підсумків офіційно завершує карнавал. "Попільна середа", в яку традиційно оголошують переможців, - перший день Великого посту в Римсько-католицькій церкві. Бразилія поступово повертається до звичайного життя. Четвер у всій країні - перший робочий день після затяжних вихідних. Але свято поки не залишає країну. 9 лютого, в ніч з суботи на неділю, учасники що зайняли перші шість місць, знову вийдуть на самбодром у святковому "параді переможців", щоб незабаром почати підготовку до карнавалу 2009 року.

Тим часом, карнавал цього року був затьмарений гучним скандалом і судовим розглядом. В центрі розгляду опинилася найстарша і найпопулярніша в Ріо школа самби "Мангейра". Її керівництво звинуватили в зв"язках з наркобізнесом. Наркоділки обладнали в районі школи склади наркотиків, боєприпасів і чинили там розправу над конкурентами. В результаті від "Мангейри" відмежувалися багато політиків і спонсори, що надавали підтримку протягом багатьох років.

Алегорія школи "Вірадоуру", присвячена темі Холокоста, була знята із змагань після протестів єврейських общин Ріо-де-Жанейро. На їх думку, сотні муляжів виснажених в"язнів концтаборів і фігура Адольфа Гітлера в ритмі самби ображають пам"ять жертв трагедії. Підкоряючись суду, керівництво "Вірадоуру" змінило декорації. Учасники школи вийшли на самбодром із заклеєними ротами - на знак протесту проти обмеження свободи самовираження.

Обурення деяких глядачів викликали також танцівниці в чорних костюмах комах і живі "ілюстрації" до Камасутри. Гостям карнавалу не сподобалося і "скривавлене" пластмасове немовля, оснащене метровою пуповиною, а платформа, заповнена лижниками і сноубордистами, залишила бразильців байдужими.

Справжніми героями карнавалу стали гігантські метелики і величезні птахи, а також Кінг-Конг "у натуральну величину". Несподівано гарячі аплодисменти зірвав прибиральник самбодрома, що виконав імпровізовану самбу з мітлою в руках.

За материалами NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Ріо-де-Жанейро оголосили переможців карнавалу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі