Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2007 14:24

У річницю мінського майдану затримали 100 прихильників опозиції (Фоторепортаж)
7

Автобусний маршрут номер 100 у білоруській столиці сполучає два кінці міста і проходить через Кастричніцьку площу. Там рівно рік тому відбувся Мінський майдан. Одним з символів торішніх подій став невідомий хлопець, який підійнявся на автобус номер 100 і проїхав на його даху розмахуючи біло-червоно-білим прапором як символом Білорусі без Лукашенко.

Вчора, 25 березня, на цьому автобусі можна було доїхати не тільки на святкування Дня Волі, організованого опозицією. На маршруті 100 влада поставила дві сцени. Небувалі для Мінська два концерти у різних кінцях міста на підтримку Лукашенко мали відвернути мінчан від акції опозиції.


Проте близько 10 тисяч жителів столиці разом із кількома тисячами ОМОновців проігнорували концерти. На Кастричніцькій цього разу зібратися не вдалося - площа заблокована десятками міліційних машин. Широкими мінськими проспектами, під прицілами снайперів з довколишніх будинків учасники акції рушили до Академії Наук, місця збору всіх незгодних. Настрій гарний не дивлячись на велику вірогідність вже увечері опинитися в камері.

Вже пізніше, наближаючись до місця офіційних концертів, учасники разом з гаслами "Живє Бєларусь!" іронічно скандують "А-гур-баш!!!!" Це ім"я однієї з найвідоміших поп-співачок у Білорусі, учасниці Євробачення 2005 у Києві, яка посіла 13 місце. Постійна учасниця всіх пропрезидентських концертів, цього разу Агурбаш через якісь негаразди виявилася чи єдиною з десятків білоруських зірок, яка не виступала 25 березня.


Ще позавчора багато хто сперечався, чи вийдуть люди на вулиці. Вийшли, навіть пенсіонери, яких завжди ставлять як приклад "білоруського благополуччя". Одна з старших жінок серед демонстрантів пояснює: "Чому прийшла? Хай краще мені старій по голові дадуть, ніж молодим!" Ті ж, хто з якихось причин залишився удома, спостерігали з вікон, багато хто вивішував біло-червоні прапори з балконів.


За колонами демонстрантів поволі рухаються автобуси. Міліція по мегафонах пропонує учасникам сідати в них, щоб скоріше під"їхати до місця мітингу. Довіри до цих слів немає. Ніхто не сідає. Маршрут номер 100 сьогодні не популярний.

- Знаємо ми ваші автобуси, - говорить один з лідерів опозиції Олександр Лебедько. – У них кінцева зупинка на вулиці Окрестіна (там знаходиться слідчий ізолятор, де минулого року понад 300 людей за участь в Мінському майдані провели по 15 діб - "ГПУ")

Обганяючи демонстрантів, по вулиці раз у раз проносяться сірі "автозаки" - названі в народі "в"язницями на колесах", як ознака неминучих арештів за участь у акціях.

Європейці, як можуть, показують свою солідарність з демонстрантами. Посли і співробітники посольств - Чехії, Естонії, Польщі, Литви, Латвії - висловили свою підтримку, проїхавши колонною з посольських машин до Академії наук.


Тут вже зібралося понад 10 000 осіб. А з метою дотримання громадського порядку за Академією наук у дворі стоїть 13 автозаків повних ОМОНу.

Присутні говорять, що людей могло бути і більше, але багато хто не зміг добратися. Цього дня потяги метро, що їдуть із спальних районів, просто не зупиняються на станціях пересадки. Люди добираються обхідними шляхами.

До присутніх звернувся лідер опозиції Олександр Мілінкевіч:

- Ці концерти, свідчать про те, що влада частково визнала свято. Але поки що не готова відзначати його разом з народом. Наступним кроком може бути надання Дню Волі статусу державного свята.

Від імені присутніх лідери опозиції заявили, що виступають за конструктивний діалог з владою, але тільки в тому разі, якщо вона виконає умови демократизації, висунуті Європейським Союзом. В першу чергу - звільнити всіх активістів опозиції, що відбувають покарання.

Мітинг біля Академії наук пройшов спокійно. Сюрпризи чекали тих, хто вирішив пройтися до місця одного з офіційних концертів, який проходь, до речі під гаслом "За незалежну Білорусь" в районі станції метро "Восток". Наближення опозиційної молоді явно не входило в плани організаторів концерту. Концерт швидко згорнули, запропонувавши глядачам сісти в автобуси і їхати додивлятися інший концерт на іншому кінці Мінська. Ті, хто цього не зробив, напевно пошкодували. Бо під"їхали машини, за допомогою яких поливають вулиці, і щедро облили водою присутніх.

Цього дня затримали не більше ста чоловік - свято таки вдалося.

Віталій МОРОЗ (Це псевдонім, за яким - кілька учасників акції опозиції у Мінську. Ці люди зі зрозумілих причин не можуть поки що назватися)

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «У річницю мінського майдану затримали 100 прихильників опозиції (Фоторепортаж)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути