четвер, 30 серпня 2007 18:39

У психіатричній лікарні Ван Гог писав картини на скатертинах

Під час свого лікування в психіатричній лікарні художник Ван Гог писав картини на скатертинах, пише газета The Art Newspaper з посиланням на експертів з музею Ван Гога в Амстердамі.

Завдяки детальному вивченню картин вдалося встановити, що принаймні два полотна виконано Ван Гогом на скатертинах, повідомляє куратор музею в Амстердамі, Луіс Ван Тілбург. Це полотно "Дерева крупним планом", яке зберігається в Музеї мистецтв Клівленда, і "Посіви пшениці на піднесеності" з голландського музею Kröller-Müller.

За словами Тілбурга, в тих місцях, де шар фарби невеликий, можна відмітити ледве помітну сітку з червоних прямокутників. Він вважає, що картини були написані під час перебування художника в психіатричній лікарні Сен-Ремі.

Відомо, що 16 листопада 1889 року Ван Гог відправив з клініки лист своєму братові Тео, в якому просив прислати йому декілька метрів полотна, оскільки він залишився без матеріалів. Очевидно, припускає мистецтвознавець, не дочекавшись посилки, яка прибула лише через три тижні, художник узяв в роботу перший матеріал, що попався, - скатертини.

Кухонні рушники майстер використовував вже після того, як покинув лікарню, щоб задовольнити своє прагнення малювати. До літа наступного року Ван Гог став створювати нову картину мало не щодня. Тоді художник став використовувати як підручний матеріал рушники з червоною облямівкою.

За словами куратора музею Ван Гога, на подібних "полотнах" художник створив, принаймні, три картини: це два полотна "Букет квітів у вазі", які знаходяться в приватних колекціях і "Сад Добіньї" з музею художника в Амстердамі.

Завдяки рентгенівським знімкам картин також стало відомо, що Ван Гог неодноразово використовував як полотно свої старі картини, наносячи поверх колишнього живопису нову. Так, наприклад, він поступив з картиною "Дикоросла трава", поверх якої було написано полотно "Ущелина", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У психіатричній лікарні Ван Гог писав картини на скатертинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі