пʼятниця, 21 червня 2019 19:51

У президента просять захисту від рейдерства

  Міністерство юстиції підозрюють у покриванні схем рейдерства.
Міністерство юстиції підозрюють у покриванні схем рейдерства.

Представники державної влади та українського бізнесу ініціюють створення робочої групи при новій Адміністрації президента для вироблення дієвих механізмів проти рейдерства. Про це заявили у столиці 21 червня під час круглого столу "Право власності як основа інвестиційної привабливості України".

Прецедентом стали часті випадки рейдерського захоплення приватної власності та тиск на бізнес-спільноту. Зокрема, захоплення в ніч на 29 травня 2019 р. ЖК Чайка в передмісті Києва, в якому проживає 16 тис осіб. Близько 100 осіб спортивної статури захопили паркінг, аргументуючи це зміною директора компанії-забудовника "Омокс".

"У мене забрали бізнес дуже цинічно. Я був єдиним власником, при цьому я ніколи нікого не допускав у свою компанію. Компанія завжди розраховувалась за борги і завжди виконувала свої фінансові зобов'язання. Ніяких проблем у мене не було. Вночі моє майно переписали і компанія повністю перейшла з мене і моє дружини на компанію управління активами, у якої нема частки. Часткою володіють фонди, а фондами володію я. Таким чином, була переписана компанія за допомогою підробних документів", - говорить Олексій Кулагін, керуючий власник "Омокс".

За словами очільника компанії під виглядом державного реєстратора громадянина Прошкіна у базу внесли зміни про право власності. Є усі законні підстави вважати дану особу фіктивною. Олексій Кулагін вважає, що до даної схеми рейдерства причетні вищі особи держави, зокрема представники Міністерства Юстиції. При Міністерстві працює спеціальна комісія, яка розглядає такі скарги. Комісія не несе судових функції, лише розглядає правомірність дій кожного конкретного реєстратора щодо якого надходить скарга. Станом на сьогодні адвокати Кулагіна змогли призупинити право вносити зміни у базу реєстратором Прошкіним, який причетний і до іншим перепису майна.

"Ми будемо ініціювати питання передачі прав кримінального провадження до центрального апарату. Тому, що питання справді не стандартне. І те, що я сьогодні почув про Прошкіна, як ви кажете фіктивна особа, яка не існує, і яка вже дуже багато таких епізодів виконала. І основне наша структура зобов'язана займатися у межах своєї компетенції. Наша підслідність це кримінальні правопорушення вчинені правоохоронцями, суддями та держслужбовцями категорії А - це міністр і замміністра", - говорить Олег Корецький, керівник 1-го слідчого управління Центрального Державного бюро розслідувань.

"Хочу конструктивно запропонувати майбутнім депутатам - посилити відповідальність. У законодавстві ми маємо статті, які мають відношення до рейдерства, до господарської діяльності. Але ці статті передбачають покарання за злочини середньої тяжкості до 5 років позбавлення волі. Як правило ніхто із суддів не буде заарештовувати осіб, які брали участь у рейдерстві. Через це, покарання треба зробити як за розбій. Перенести його до класифікації особливо тяжких, які передбачають покарання 10-12 років. І саме головне, слід провести чистку кадрів", - говорить Володимир Комков, екс-член Вищої ради правосуддя.

 
 

Найбільше під рейдерські захоплення потрапляють сектори будівельного, аграрного та IT-бізнесу. Дана ситуація провокує відтік міжнародних інвестицій з України, оскільки держава не гарантує правовий захист бізнесу. Учасники круглого столу звернуться до президента, щоб зупинити свавілля та розробити дієві методи протидії рейдерству. До ініціативи долучились громадські організації, адвокати та народні депутати.

ЖК "Чайка" розташований у с. Чайки Київської області. У комплекс входить 38 багатоповерхових будинків, у них проживають близько 16 тис. мешканців. Конфлікт навколо житлового комплексу розгорівся ще 2018 року. Рахунки компанії-забудовника "Омокс" були заарештовані Печерським судом Києва. Через 9 місяців судових засідань рішення прийняли на користь Олексія Кулагіна.

Зараз ви читаєте новину «У президента просять захисту від рейдерства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі