понеділок, 29 листопада 2010 08:34

У православних та греко-католиків починається Різдвяний піст

У православних та греко-католиків починається Різдвяний піст

У православних та греко-католиків починається піст. Різдвяний піст, або Пилипівка, триватиме від 28 листопада до 6 січня включно.

В цей час християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога, для того щоб духовно приготуватися до зустрічі великого свята Різдва Христового.

Протягом посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження - м'ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Різдвяний піст відноситься не до суворих постів, а тому під час його може вживатися риба та олія.

Є ряд обставин, які дозволяють людині послабляти свій пост, - хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти.

В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні - горілку, коньяк і т.п. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст припадає на Святвечір - 6 січня

Під час посту заборонено здійснювати лише вінчання. Що стосується інших треб, наприклад, хрещення, - то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.

Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту.

Встановлення Різдвяного посту відноситься до ранніх століть християнства. З IV століття він згадується в творах отців Церкви, у тому числі Августина Блаженного.

Спочатку Різдвяний піст тривав близько тижня. На соборі 1166 при патріархові Константинопольському Луці та візантійському імператорі Мануїлу християнам було покладено тримати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Святитель XIV-XV століть Симеон, архієпископ Фессалонікійський, пов'язував Різдвяний піст зі Старим Заповітом, і з Новим. Мойсей, котрий постував 40 днів і 40 ночей, отримав на кам'яних скрижалях "накреслення словес Божих". "А ми, постуючи 40 днів, споглядаємо і прийнятний живе слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і долучаємося до Його Божественної плоті", - писав святитель.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У православних та греко-католиків починається Різдвяний піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі