пʼятниця, 18 січня 2008 10:05

У православних християн сьогодні Водохресний святвечір

Сьогодні, напередодні свята Хрещення Господнього (або Богоявлення), здійснюється чин Великого освячення води.

Цього ж дня в храмах православної церкви відбудеться всеношна служба.

У святвечір і в день самого свята Хрещення - лише двічі на рік - у всіх православних церквах традиційно здійснюється Велике освячення води. На Хрещення після богослужіння священнослужителі багатьох храмів освячують також навколишні джерела - озера, річки, ставки.

Християни вірять, що освячена вода приносить духовне і тілесне здоров"я. Щорічно у Водохресний святвечір біля храмів шикуються довгі черги віруючих, які приходять запастися освяченою водою на цілий рік. Її п"ють потрошку, вранці натщесерце. Нею освячують домівки і робочі приміщення, аби благодать Божа допомагала людям.

Традиція купання на Хрещення встановилася на Русі з прийняттям християнства. Віруючих не зупиняли навіть суворі морози. У Водохресний святвечір з багатьох храмів священик і парафіяни відправлялися на водойму, де заздалегідь прорубувався лід, зазвичай у формі хреста.

Після того, як священик здійснить чин освячення води (читанням відповідних молитов і триразовим зануренням хреста), бажаючі три рази занурюються у воду з головою. При цьому той, хто купається, хреститься і промовляє: "В ім"я Отця, і Сина, і Святого Духу!" Вважається, що купання на Хрещення також сприяє зціленню від різних недуг.

Водохресним святвечором завершуються Різдвяні святки - святкові дні після Різдва Христового, коли православні не постують у середу і п"ятницю. А сам Водохресний святвечір є днем суворого посту, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У православних християн сьогодні Водохресний святвечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі