середа, 28 листопада 2012 09:56

У православних християн і греко-католиків розпочинається Різдвяний піст

У православних християн і греко-католиків розпочинається Різдвяний піст
Фото: tsn.ua

Різдвяний піст розпочинається 28 листопада та триває до 6 січня включно. Це останній багатоденний піст року, встановлений задля підготовки до зустрічі свята Різдва Христового.

Піст триває 40 днів і тому називається Чотиридесятницею. Заговіння на нього припадає на день пам'яті святого апостола Пилипа (27 листопада), тому цей піст ще називається Пилипівкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чуб чи липа - сьогодні Пилипа" - у Музеї Гончара святкуватимуть "запусти"

Церковний устав щодо їжі в дні Різдвяного посту не такий суворий, як у дні Великого посту. Так, на весь час посту слід виключити з раціону м'ясо, яйця і молочні продукти. Рибу можна їсти по суботах і неділях та у дні великих свят. У вівторок, четвер і суботу можна вживати в їжу олію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні рушники вишивають у великий піст

У різдвяний піст "пільги" мають діти і хворі. Їм дозволено завжди вживати в їжу олію, не дозволяється лише м'ясо, а в рідкісних винятках до раціону включають птицю. Для тих, хто працює на важких роботах, вагітним, матерям-годувальницям піст можна полегшувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До супу потахе кладуть половинку яйця

Під час посту також забороняється вінчатися, а от інші ритуали, наприклад хрещення, проводяться незалежно від того, є піст чи ні.

 

Зараз ви читаєте новину «У православних християн і греко-католиків розпочинається Різдвяний піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі