понеділок, 23 червня 2008 19:17

У Польщі три роки працювала таємна в"язниця ЦРУ

На території Польщі протягом як мінімум трьох років діяла таємна в"язниця ЦРУ, де катували підозрюваних в тероризмі. Таку інформацію з посиланням на агентів спецслужб опублікувало американське видання The New York Times. В понеділок, 23 червня, розслідування на цю тему провела і польська газета Rzeczpospolita.

За даними журналістів, секретна база під назвою "чорне місце" розташовувалася в 100 милях на північ від Варшави. Ймовірно, саме в цій в"язниці допитували Халіда Шейха Мохаммеда, головного підозрюваного в терористичних атаках 11 вересня 2001 року в США, і Абу Зубайда, що виконував в "Аль-Каїді" функцію головного фахівця з логістики.

Раніше представники ЦРУ не раз зізнавалися в тому, що застосовують до підозрюваних в тероризмі тортури - "нестандартні методики допиту". Більшість з них ґрунтується на побитті ув"язнених. Також людей примушують протягом довгого часу стояти на одному місці, не даючи спати, або насильницьким способом занурюють у воду, імітуючи втоплення.

"Польщу обрали тому, що там не було жодних місцевих культурних або релігійних зв"язків з "Аль-Каїдою", що робило малоймовірним проникнення або атаку її прихильників", - розповів співробітник ЦРУ, що побажав залишитися неназваним.

Причому Польща, звернув увагу він, була дуже зацікавлена в такій співпраці і сама запропонувала ЦРУ свою територію для розміщення подібної установи

Преса пише, що таємна в"язниця ЦРУ існувала в Польщі в період з 2002 по 2003 роки, коли президентом країни був Александр Квасьневський, а прем"єр-міністром Лешек Міллер.

Зараз, як і раніше, влада Польщі категорично заперечує, що на їх території існувала таємна в"язниця ЦРУ США. Втім, екс-голова Бюро Національної Безпеки Марек Сівець в коментарі Rzeczpospolita не був таким категоричним: "Про існування такої в"язниці в Польщі я не знав, але немає сумнівів, що десь вони були. Поки влада послідовно буде це заперечувати, ми ніколи не дізнаємося правди", - сказав він.

Інформація, згідно з якою на території Європи існують секретні в"язниці ЦРУ, з"явилася ще в кінці 2005 року. Таке звинувачення у ряді європейських держав викликало гучні скандали, що поставили уряди цих країн в двозначне положення. Громадськість і опозиція акцентували увагу на те, що поява в"язниць ЦРУ була незаконно.

Європарламент і Рада Європи розпочали власні розслідування. І рік тому в Європарламенті була представлена доповідь про існування секретних в"язниць ЦРУ в Італії і Польщі.

Депутат Європарламенту Клаудіо Фава також заявив, що створювати секретні в"язниці допомагали 14 держав Європи. "Ми виявили 14 європейських урядів, які допомагали США проводити слідчі заходи і створювати секретні в"язниці, існування яких протиречить Женевській конвенції", - зазначив він.

Згідно з документом, участь в спецопераціях ЦРУ брали ФРН, Швеція, Іспанія, Кіпр, Данія, Греція, Ірландія і Румунія, а також Туреччина, Боснія і Герцеговина і Македонія та інші країни.

14 листопада 2007 року Фава заявив, що має в своєму розпорядженні переконливі докази таємних приземлень американських літаків на території України. Це дало привід звинуватити і Київ в пособництві таємним операціям ЦРУ.

Міністерство оборони назвало ці заяви "абсолютно безпідставними, некомпетентними і такими, що виглядають просто абсурдними". Влада повідомила, що свої докази європарламентарій засновував на сюжеті однієї російської телекомпанії. Тому офіційно заявили, що "це чергова провокація, інспірована ззовні і направлена на дискредитацію нашої держави", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі три роки працювала таємна в"язниця ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі