пʼятниця, 30 листопада 2007 13:58

У Полінезії знайшли шприци з-під морфіну, що належали Полю Гогену

У Полінезії знайшли шприци з-під морфіну, що належали Полю Гогену
Чотири зуби, шприци з-під морфіну та інші предмети, що належали французькому постімпрессіоністові Полю Гогену, знайшли археологи на острові Хіва-Оа (Французька Полінезія), де художник провів останні два роки свого життя. Результати розкопок опубліковані в новому періодичному виданні амстердамського музею Вінсента Ван Гога – Van Gogh Studies. Деякі деталі дослідження публікує тижневик The Art Newspaper. Розкопки проводилися біля будинку Гогена "La Maison du Jouir" (Будинок насолоди) в Атуоні, головному місті Хіва-Оа. Зуби та інші знахідки лежали в колодязі, викопаному художником. Але жителі Маркізьких островів, до яких належить Хіва-Оа, не користуються колодязями, і після смерті художника вони засипали джерело води сміттям з Будинку насолоди.

Те, що знайдені зуби належали Гогену, практично не викликає сумнівів. Як мінімум, вони належали європейцеві: вони сильно вражені карієсом, хворобою, яка не зустрічається у жителів Маркізьких островів. І маловірогідно, що Гоген став би тримати у себе вдома чиїсь чужі вирвані зуби.

Також у колодязі були виявлені численні пляшки з-під спиртного, шприци зі слідами морфіну, парфумерні флакони з французькими клеймами, банка з-під яловичого концентрату Bovril, шматки оранжевого і вохряного пігментів, що дотепер пахнуть льняною олією, використовуваною для олійних фарб, шматки кокосових шкаралуп, які Гоген, ймовірно, використовував як палітру.

Гоген помер в Атуоні 8 травня 1903 року у віці 54 років від сифілісу. Художник похований на головному місцевому кладовищі – Cimetiere Calvaire. У 2003 році, до сторіччя з дня кончини Гогена, муніципалітет Атуоні побудував копію Будинку задоволень і відкрив її для глядачів. Усі знахідки з колодязя передані цьому меморіальному музею, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «У Полінезії знайшли шприци з-під морфіну, що належали Полю Гогену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі