четвер, 08 листопада 2007 08:34

У Південному Казахстані пройшли курдські погроми

У південних районах Казахстану наростає міжнаціональний конфлікт, що вже вилився у погроми в місцях компактного проживання курдів. Причиною конфлікту стало зґвалтування наприкінці жовтня в одному з сіл області Чимкента шістнадцятилітнім Ільхатом, курдом за національністю, чотирилітнього хлопчика-казаха. Дізнавшись про вчинений злочин, односельці постраждалого вирішили провести суд по-своєму. Спочатку був організований сільський схід, на який викликали сім"ю Ільхата, якій запропонували протягом трьох днів зібрати речі і виїхати з селища. Сім"я була готова і насправді забратися подалі, але попросила на збори десять днів.

Після цього місцеві жителі стали закидати камінням і підпалювати помешкання курдів. Для забезпечення охорони селища було залучено понад п"ятсот осіб особового складу поліції, прокуратури та Комітету національної безпеки Казахстану. Проте насильство перекинулось і на сусідні селища. Точних даних про потерпілих у результаті міжнаціонального протистояння "Фергана.ру" не має.

Етнічні курди, що спішно залишили свої будинки, вже звернулися по допомогу в міжнародні організації. Тим часом офіційна влада заявила, що ситуацію вдалося взяти під контроль. Чутки, що з"явилися напередодні, про те, що зґвалтована дитина померла, а малолітній злочинець був убитий у слідчому ізоляторі, не підтвердилися.

При цьому керівництво місцевої поліції запевняє, що курдські сім"ї мають намір перебратися до північного Казахстану, пише "Фергана.ру".

Зараз ви читаєте новину «У Південному Казахстані пройшли курдські погроми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі