четвер, 17 травня 2007 13:28

У Підмосков"ї знесли пам"ятник українському льотчику, який захищав Москву (ФОТО)

У Росії в підмосковній Апрелівці знесли пам"ятник українському льотчику: лейтенантові Василю Федоровичу Пойденко, який захищав Москву. Монумент знесли у зв"язку з розширенням Київського шосе.

Ця ділянка дороги, яка проходить через Апрелівку, називається "Вулицею Пойденко". Тепер пам"ятник героєві буде похоронений під асфальтом вулиці його імені.

Знесений монумент був стилізованими зламаними крилами заввишки 5-6 метрів.

Втім, місцева адміністрація обіцяє пам"ятник відновити.

У 1941 роки на Можайсько-Гжатському напрямі група літаків під командуванням Горбатюка вступила в нерівний бій з гітлерівців. Один з радянських льотчиків збив 4 ворожих літака, вступив в бій ще з 4 іншими, а через 2-3 хвилини два літаки, - радянський і німецький - впали на землю. Німецький літак вибухнув, а радянський впав в лісах. Його не знайшли.

Влітку у 1967 році в районі станції Апрелівка на торф"яних розробках виявили затонулий в болоті літак. Встановити прізвище загиблого льотчика не вдалося, але на грудях у нього був орден Червоного Прапора.

По номеру ордена і був встановлений його власник. Після запиту в Головне управління кадрів Радянської Армії звідти надійшла відповідь: орденом Червоного Прапора N 6316 за доблесне виконання бойового завдання 28 серпня 1941 року був нагороджений льотчик лейтенант Василь Федорович Пойденко, родом із міста Запоріжжя, робочий із заводу електроприладів.

Останки льотчика-українця були доставлені на батьківщину - в Запоріжжя, де героєві був встановлений пам"ятник, передає "Ехо Москви".

Зараз ви читаєте новину «У Підмосков"ї знесли пам"ятник українському льотчику, який захищав Москву (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі