пʼятниця, 02 березня 2007 11:41

У Перу знайшли древню сонячну обсерваторію (ФОТО)

Автор: REUTERS/Ivan Ghezzi/Handout (UNITED STATES)
 
Архітектурний комплекс Чанкійо (Chankillo), розташований у 400 км на північ від перуанської столиці Ліма, виявився якнайдавнішою сонячною обсерваторією в обох Америках.

Археологи знайшли комплекс Чанкійо ще в XIX столітті. Його характерною особливістю є тринадцять розташованих по осі північ-південь кам"яних башт заввишки від двох до шести метрів. Їхнє призначення залишалося незрозумілим до останнього часу: передбачалося, що башти були частиною храму або зміцнення. Проте сучасні дослідники з університетів Ліми і Лестера дійшли висновку, що споруди використовувалися для спостереження за сонцем.

У дні зимового і літнього сонцестояння використовувалися спеціальні майданчики, розташовані на сході і заході комплекса. Башти відповідають положенням сонця протягом року.

Проміжки між баштами могли використовуватися як відмітки днів сонячного календаря. Наприклад, схід, який спостерігався між центральними баштами, розділений інтервалом в десять днів, що дозволяє припустити десятиденний "тиждень".

Комплекс Чанкійо старший за відомий інкський храм сонця в Куско на тисячу років, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Перу знайшли древню сонячну обсерваторію (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі