понеділок, 17 червня 2019 13:43

У ПЦУ роз'яснили ситуацію зі з'їздом Філарета

У ПЦУ роз'яснили ситуацію зі з'їздом Філарета
З'їзд Філарета не буде собором Київського патріархату. Фото: vezha.org

Заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря прокоментував бажаня почесного патріарха Філарета скликати собор Київського Патріархату.

"Це зібрання, яке ні в жодному разі не може бути Помісним Собором Української Православної Церкви Київського Патріархату з кількох причин. По-перше, згідно з рішенням правдивого Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату 15 грудня 2018 року було прийняте рішення, що Українська Православна Церква Київського Патріархату, як релігійне об'єднання, припиняє свою діяльність шляхом об'єднання і приєднання до утворюваної Православної Церкви України. Я був і весь єпископат був на цьому Соборі, були делегати від духовенства мирян, були всі ті, які потім взяли участь наступної години в Об'єднавчому соборі. І є документи, є відеозаписи й численні свідки того, що рішення було прийняте відкрито за згодою всіх. Один тільки проголосував проти", – заявив він у інтерв'ю "5 каналу".

За тим рішенням припинили свою діяльність статутні органи і статут УПЦ КП. У ньому було вказано, що Помісний собор, архієрейський собор скликається Патріархом разом зі Священним Синодом.

"Зараз Священного синоду Київського Патріархату немає. Всі члени священного синоду КП, які були в його складі на 15 грудня, за виключенням Патріарха Філарета і Білгородського митророполита в Росії жодним чином не підтримують такий розвиток подій. І тому те зібрання, про яке ми чуємо від почесного Патріарха, під іменем Помісного Собору насправді це зібрання якихось невідомо яким чином запрошуваних осіб на щось, що можна назвати чим завгодно, але Помісним Собором Київського Патріархату це точно не буде", – сказав Зоря.

Він пояснив, що про розкол у ПЦУ заговорили через активність Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет розіслав запрошення на собор Київського патріархату - фото

"Почали діяти зсередини і знаючи болючі точки для Патріарха через деяких людей почали просто йому подавати думки. Треба чітко розуміти: Патріарх не працює в інтересах Москви. Те, що він робить, він думає, що він таким чином рятує єдність та ідентичність Української Церкви. Але на жаль, те його бачення, яке він озвучив, воно дуже далеке від реальності. І дуже прикро про це говорити, те що відбувається значною мірою пов'язане з віковими змінами, які характерні для дуже похилого віку людей", - сказав він.

Інформацію у ЗМІ про те, що Константинополь може застосувати санкції проти патріарха Філарета Зоря назвав спекуляцією.

"Я думаю, що це просто спекуляції. Патріарх Філарет є ієрархом Української Православної Церкви, не Константинопольського Патріархату. І тому всі рішення, які стосуються ПЦУ приймаються Українською Церквою", - сказав він.

У Православній церкві України заявили, що будь-які заходи, що проводяться від імені колишньої УПЦ КП, є незаконними.

Зараз ви читаєте новину «У ПЦУ роз'яснили ситуацію зі з'їздом Філарета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі