вівторок, 01 квітня 2008 08:28

У парламентських виборах в Зімбабве перемогла правляча партія

У Зімбабве виборча комісія оголосила результати парламентських виборів, які пройшли в цій країні 29 березня одночасно з президентськими і місцевими виборами.

За даними результатів, перемогла на парламентських виборах правляча партія "Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт" (ZANU-PF), яка набрала 43% голосів.

У свою чергу опозиційна партія "Рух за демократичні зміни" (MDC) набрала 41% від загальної кількості голосів виборців.

Також повідомляється, що фракція, яка відкололася від партії "Рух за демократичні зміни", набрала 5% голосів.

Були оброблені дані з 210 виборчих округів.

У Зімбабве 29 березня також пройшли і президентські вибори, офіційні результати яких на даний момент поки не оприлюднені.

Нагадаємо, що за пост президента країни крім президента, що діє, Роберта Мугабе боролися екс-міністр фінансів Сімба Маконі, який покинув ряди правлячої партії "Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт", і старий суперник голови держави, один з лідерів основний опозиційно партії "Рух за демократичні зміни" Морган Цвангірай.

Раніше представники США і декількох країн Євросоюзу висловлювали глибоку заклопотаність у зв"язку із затримкою оголошення результатів виборів в Зімбабве.

Голова виборчкома Зімбабве Джордж Чивеше сказав, що причиною затримки стала необхідність ретельно перевірити результати. У свою чергу опозиція звинуватила Мугабе в спробі підтасувати підсумки виборів. Для запобігання безладам на вулиці столиці країни міста Хараре 30 березня увечері були введені підрозділи поліції.

Як відомо, економіка Зімбабве знаходиться сьогодні в глибокій кризі. Центральне статистичне управління країни минулого місяця повідомило, що інфляція в Зімбабве перевищила 100 тисяч відсотків в місяць в річному численні, що, за даними західних агентств, є світовим рекордом. Рівень безробіття в країні складає 80%, а декілька мільйонів жителів її вже стали біженцями. Країна також відчуває брак продовольства і палива.

Напередодні держсекретар США Кондоліза Райс виступила із заявою, що президент Зімбабве Роберт Мугабе "ганьбить" свою країну і всю Африку.

"Режим Мугабе ганьбить народ Зімбабве й африканський континент в цілому", - сказала Райс.

За її словами, "ми прагнули зробити так, що вибори були вільними і чесними, наскільки це можливо". Проте, зазначила вона, "це було складно після того, як міжнародні спостерігачі не були допущені".

Генеральний секретар головної опозиційної партії Зімбабве, Рух за демократичні реформи (ДДП), Тендаї Біті на нічній прес-конференції стверджував, що президент Роберт Мугабе зазнав поразки, і що переміг опозиційний кандидат Морган Цвангірай. Як заявляють представники опозиції, іншого вердикту виборчої комісії вони не приймуть.

Прихильники Мугабе, тим часом, заявляють, що будь-яка заява Цвангірая про те, що він відтепер - легітимний президент, буде сприйнята як спроба державного перевороту, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У парламентських виборах в Зімбабве перемогла правляча партія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі